Вносител на текста в Закона за обществените поръчки, позволил седемкратна

Вносител на текста в Закона за обществените поръчки, позволил седемкратна ...

Лъчезар Иванов внесъл текста за 7-кратна разлика в лекарствата.Вносител на текста в Закона за обществените поръчки, позволил седемкратна разлика в цената на едно и също лекарство, е известен. Това е депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов - известен и с прякора Лъчо Мозъка. Под предложението са се разписали и колегата му Данаил Кирилов, както и Хамид Хамид от ДПС, пише Банкеръ.

Вносителите на законопроекта, позволил на частните болници да закупуват чрез здравната каса лекарства на много по-високи цени, стават ясни от стенограма от заседание на правната комисия, на което предложението е отхвърлено. Според Хамид частните болници от години провеждали обществени поръчки, без да има нужда от това, а аргументите за законовите промени са свързани с факта, че след като получат парите си по каса, тези лечебни заведения не разходват публичен ресурс. "Ако вие сте собственик на частна болница и сте харесали скъпа немска апаратура, която е революционна за страната, сте длъжен да обявите поръчка. На другия ден обаче получавате оферта от китайска фирма, която доказва съответствие в спецификациите с немския уред и вие сте длъжен да купите китайския апарат," аргументира се още Хамид по време на заседанието.

В заключение Хамид изтъква, че няма частна болница, няма близки с частна болница, няма приятели с частна болница и нямало какво повече да се изяснява.

Предложението обаче не се приема от комисията с три гласа "за" и пет "въздържали се." По-късно текстът е приет в пленарна зала.

Източник: bnews.bg