Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заминава

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заминава ...

Лавров отива на ключова визита в Турция.

Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров заминава днес за Анкара, където на 14 август ще се срещне с турския си колега Мевлют Чавушоглу, както и ще проведе работно съвещание с посланиците и постоянните представители на Турция в международните организации. Външните министри ще обсъдят сътрудничеството за разплитане на конфликта в Сирия, като и задълбочаването на икономическите връзки между двете страни. Последното е от особена важност на фона на разгарящата се търговска война между Вашингтон и Анкара.
С приоритет ще бъдат обсъдени големите двустранни проекти — газопровода "Турски поток" и АЕЦ "Аккую".
Преговорите между Лавров и Чавушоглу се провеждат на фона на поредните санкции срещу Иран, Русия и Турция. На 7 август Съединените щати възстановиха санкциите срещу Техеран, които бяха отменени през 2015 година в резултат на Съвместния всеобхватен план за действие и ограничителни мерки, с който се ограничаваше ядрената програма на Ислямската република. На 8 август Вашингтон обяви, че налага нови санкции и срещу Русия. Официалният повод беше обвинението в използване на химическо оръжие в Солсбъри, Великобритания, срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. От Белия дом заплашват Москва, че ще забранят полети на "Аерофлот" към САЩ и дори ще понижат равнището на дипломатическите отношения, припомня БГНЕС.
Само два дни по-късно, Доналд Тръмп обяви, че въвежда наказателни мита на вноса на стомана и алуминий от Турция, което предизвика нов спад на турската лира до исторически минимум.
Турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган отвърна, че страната му няма да се поддаде на заплахите от страна на САЩ и изрази съжаление, че Вашингтон обръща гръб на своя стратегически партньор и съюзник в НАТО. В статия, публикувана във вестник The New York Times Ердоган предупреди, че едностранните действия на САЩ могат да принудят Турция да търси нови приятели и съюзници.
Междувременно Ердоган предупреди представителите на бизнеса да не се поддават на паниката и да не обменят средствата си в чуждестранна валута, предаде CNNTurk.
В последния ден от обиколката си на турското Източното Черноморие Ердоган говори пред представители на неправителствени организации. Турският президент използва метафората, че нощта е най-тъмна именно преди изгрева и припомни, че всички, които през последния век са копаели гроба на Турция, в края на краищата са претърпявали поражение.
"И в момента сме подложени на подобни операции. Опитват се да поставят страната ни на колене. Смятат, че могат да разклатят икономиката ни като използват [валутния] курс като оръжие. Вярват си, че могат да ни заплашват със санкции… Изобщо не зачитат националната ни чест, нито междудържавните споразумения, правилата на Световната търговска организация, международното право или дипломатическите норми и от [разстояние] 10 хиляди километра се опитват да ни дават нареждания. Използват като оръжие срещу нас кредитните агенции, на които дърпат конците. Е, удариха ни и какво [последва] от това. Нищо“, използва силни думи турският държавен глава.
"Не тичайте към банките, за да купувате [чужда] валута. Ще сбъркате ако поемете по този път. Добре знаете, че не само от нас зависи да крепим страната. Това е задача и на индустриалците, задача е и на търговците. Искам да знаете, че в противен случай ще се наложи да приложим план Б, план В", добави турският президент без обаче да влиза в повече конкретика.

Източник: actualno.com