Бруно Родригес, министър на външните работи на Куба, осъди окупацията

Бруно Родригес, министър на външните работи на Куба, осъди окупацията ...

Куба скочи на САЩ заради посолството на Венецуела.

Бруно Родригес, министър на външните работи на Куба, осъди окупацията на посолството на Венецуела във Вашингтон.

Той определи действията на Вашингтон като срамни и незаконни, предадоха кубински медиi.

Нелегалното влизане и окупация на венецуелското посолство във Вашингтон е грубо нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Срамота. САЩ потъпкаха международната законност в агресивната си ескалация срещу региона, написа дипломатът в Twitter.

Куба е готова да сътрудничи с правителството на Венецуела за диалог, но на основата на суверенното равенство на държавите, при зачитане на принципите на международното право и прокламацията на Латинска Америка и Карибите като зона на мир, пише още той.

Припомнямe, че преди дни, американските власти нахлуха в посолството на Венецуела във Вашингтон. В продължение на седмици там живеят местни активисти, които се опитват да предпазят сградата от поддръжниците на опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

Настанилите се в посолството активисти не са били арестувани, а полицията се оттегли от сградата.

Защитниците на посолството твърдят, че са били поканени от служители на законното венецуелско правителство, а полицията няма право да ги извежда.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения предвижда за такива случаи, че приемащата държава е задължена да защитава дори в случай на въоръжен конфликт, помещенията, активите и архивите на мисията. /news.bg

Източник: dnesplus.bg