Стара Загора. Криминално проявен циганин заби брадва в автомобил на

Стара Загора. Криминално проявен циганин заби брадва в автомобил на ...

Криминално проявен циганин заби брадва в автомобил на курсанти от Националния военен университет.

Стара Загора. Криминално проявен циганин заби брадва в автомобил на курсанти от Националния военен университет. На 13 януари към 19.00 часа курсанти от Националния военен университет са били нападнати, докато пътували в посока от Сливен към село Гурково. Автомобилът им е бил засечен от друг. След принудителното спиране, нападателят е излязъл от автомобила си и е нанесъл удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите. След подаден сигнал на телефон 112 служителите на МВР са издирили и задържали нападателя им. По случая бе образувана проверка, а нападателят бе задържан за 24 ч. в Районното управление на МВР-Казанлък. Задържаният е Йордан Пенев. Лицето е от ромски произход и до момента има над 20 криминални регистрации – множество кражби, сред които кражби с взлом; хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда; възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди. Има данни, че той е извършител на още 11 престъпления, за които се очаква да му бъдат повдигнати обвинения.
Пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото, но той не се решава само с протести. „Разглеждам го като пореден вандализъм. Петима курсанти се прибират и една кола започва да кара след тях, препречва им пътя, от нея излиза един 34-годишен мъж с брадва. Той чупи прозореца и троши капака на колата“, разказа министърът на отбраната, като посочи, че полицията бързо се е отзовала и въпросното лице е задържано. По думите му хората, които искат оставката му знаят много добре какво иска да каже и умишлено погрешно тълкуват думите му. „Този, който организира протеста 2013 година е съден за присвояване. И то именно с пари от такива фондове, като „Америка за България“, каза Каракачанов, като допълни, че всеки има право да си протестира. „Всички тези организации, които години наред усвояваха огромни пари, е хубаво накрая да направят един отчет - колко пари получиха и за какво ги изразходиха и защо така се получава, че след тези стотици милиони, дори милиарди, които се изляха по европейски, световни и национални фондове, както и защо няма ефект от това“, допълни още той, като подчерта, че те са отговорни за всичко това, защото са получавали пари от такъв тип организации.
Малко по-късно стана ясно, че под ръководството на Районна прокуратура – Казанлък се извършва разследване по бързо производство, което протича в рамките на 7-дневен законово установен срок за деяние „хулиганство”, извършено при управление на моторно превозно средство и придружено с изключителна дързост, за престъпление по чл.325 ал.3 вр. с ал.2 от Наказателния кодекс. Районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова обясни, че двата автомобила са се движили от Сливен към Прохода на Републиката. По първокласен път I– 6, на километър 304, след като предварително е имало провокативно шофиране от страна на водача на автомобила с марка „Опел – Корса”, управляван от установения извършител на деянието Йордан Пенев – рязко намаляване на скоростта, изпреварване, шофиране по осевата линия, което е притеснило пътуващите в другия автомобил „Ауди”, в който са пътували петима курсанти – четирима мъже и една жена от Националния военен университет „Васил Левски” – Велико Търново. Димитрова поясни, че за това престъпление се предвижда лишаване от свобода до 5 години или лишаване от право да се упражнява определена професия или длъжност. От събраните доказателства до момента е видно, че Йордан Пенев е осъждан по пет присъди за извършени кражби. Изтърпявал е и наказание „Лишаване от свобода“ 1 година и 1 месец през 2012 / 2013 година и следователно няма законови предпоставки за опасен рецидив и повторност. Но има т.нар. „общ рецидив”, като е лице от активния криминален контингент. Осъждана е и спътничката му в автомобила.
От извършителя на деянието Йордан Пенев са взети проби за алкохол. „Разследването е в изключително ранен етап. Следва да се съберат значителен обем доказателства, ще се проверят и всички данни за това, какво поведение е имал водачът на „Ауди” – то”, каза Димитрова. Активната работа по бързото производство продължава под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък.

Източник: focus-news.net