Директорът по комуникацията и политиките на Facebook Елиът Шрег се

Директорът по комуникацията и политиките на Facebook Елиът Шрег се ...

Комуникационният директор на Facebook напуска компанията.


Директорът по комуникацията и политиките на Facebook Елиът Шрег се оттегля, докато компанията се опитва да се възстанови от най-голямата криза в своята 14-годишна история.

Facebook потвърди в четвъртък, че 57-годишният мениджър, който е и вицепрезидент на концерна, ще освободи позицията след повече от десетилетие в най-голямата компания за социални мрежи в света.

Неговото освобождаване се случва след поредица от скандали за компанията, включително разпространението на руска пропаганда в платформата и инцидента с Cambridge Analytica, в който десетки милиони лични данни на потребителите бяха присвоени от фирма за политически изследвания. В момента Facebook е изправена пред засилен регулаторен контрол и критика както от ляво, така и от дясно, по въпроси от цифровата пристрастеност и дори твърдения за цензура, коментира Ройтерс.

Шрег ще остане съветник на Facebook, докато не бъде избран негов приемник, а по-късно ще помага и при специални проекти, се казва в изявление на компанията. Той няма незабавни планове, освен да „започне нова глава в живота си", поясни компанията.

В изявление на страницата си във Facebook Шрег казва, че ще продължи да бъде съветник на изпълнителния екип, включително и на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг и оперативния директор Шерил Сандберг, след като бъде назначен заместникът му.

„След повече от десетилетие във Facebook реших, че е време да започна нова глава в живота си", пише Шрег. „Да ръководиш политиката и комуникациите в технологична компания с хипер-растеж е радостно, но също така е интензивна работа и оставя малко място за много други неща. Марк, Шерил и аз обсъждаме това от известно време. Ще поведа търсенето на заместник, за да идентифицирам нов човек, който да наблюдава нашите екипи за комуникация и политика“. Той е поне третият директор на високо ниво, който напуска Facebook през тази година, след като преди това имаше период на относителна стабилност в мениджмънта на компанията.

Ян Кум, съосновател и главен изпълнителен директор на услугата за съобщения WhatsApp, собственост на Facebook, WhatsApp, обяви оставката си през април, а главният директор по сигурността Алекс Стамос се очаква да напусне поста и концерна през август.Шрег и Сандберг по време на изслушване на мениджъри на компанията в Конгреса.

Шрег е обмислял да напусне концерна още преди две години, преди изборите за президент на САЩ, но Зукърбърг и Сандберг са го разубедили. Преди да започне работа във Facebook, той е работил за Google на Alphabet Inc.

Източник: investor.bg