Във време, в което американските пазари на акции купонясват като

Във време, в което американските пазари на акции купонясват като ...

Кои са трите големи риска пред глобалната икономика?.


Във време, в което американските пазари на акции купонясват като за последно, глобалните пазари на облигации, както и действията на водещите централни банки, обрисуват съвсем различна картина. Те изглежда предупреждават, че Европа скоро може да претърпи сериозна криза във Великобритания и Италия, която да предизвика глобална икономическа рецесия.

Ще бъде добре за инвеститорите в акции, ако обърнат внимание на тези предупреждения, пише за MarketWatch Дезмънд Локмън, сътрудник в American Enterprise Institute, бивш служител на МВФ и главен стратег за развиващите се пазари в Salomon Smith Barney.

Ясен знак, че глобалните пазари на облигации са силно разтревожени за европейските икономически перспективи е фактът, че рекордните 5 трлн. долара (половината от европейските държавни ценни книжа) сега имат отрицателна доходност. Видим сигнал за опасенията на пазарите, че европейските проблеми могат да доведат до рецесия в САЩ пък е обърнатата крива на доходността в Америка (дългосрочните ДЦК носят по-малко от краткосрочните – бел. прев.) В миналото тя се е доказала като надежден индикатор за предстояща рецесия и рязък спад на индекса S&P 500.

Ясно е, че облигационните пазари и световните централни банки са чувствителни към икономическите рискове. Това, което ги безпокои толкова сега обаче е големият брой такива рискове, особено в Европа. Ако те се материализират, могат да дестабилизират както американската, така и глобалната икономика.

Най-непосредственият риск е Великобритания (петата икономика в света) да излезе от ЕС без сделка на 31 октомври (когато изтича крайният срок). Английската централна банка и Международният валутен фонд (МВФ) предупреждават, че това би могло да свие британската икономика с 5% в годината след Brexit. Имайки предвид колко важен търговски партньор е Великобритания за Европа, твърд Brexit неминуемо би имал значителни последици за европейската икономика, която вече е на ръба на рецесията.

Шансовете за твърд Brexit се увеличават от ангажимента на Борис Джонсън (който почти сигурно ще е следващият премиер на Обединеното кралство) да изведе страната от ЕС на 31 октомври със или без сделка. Джонсън пое този ангажимент, за да парира смъртното предизвикателство към Консервативната партия от страна на набиращата скорост партия „Brexit“ на Найджъл Фараж.

Както изглежда, единственото нещо, което може да спре твърдия Brexit би бил успешен вот на недоверие на правителството преди 31 октомври. Това обаче включва перспективата премиер да стане лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, който не се приема добре от пазарите. Това може сериозно да подкопае инвеститорското доверие във Великобритания, особено ако той продължава да предлага същите икономически рецепти, които се провалиха гръмко през 60-те.

 
12»-->Още по темата:Анализисветовна икономикаглобална икономикаикономиката на ЕС

Последни новини Контролът върху наемите работеше... по време на войнаКонтролът върху наемите работеше... по време на войнаПроизводителите на автомобили вече нямат контрол върху собствените си проблемиПроизводителите на автомобили вече нямат контрол върху собствените си проблемиТестовете на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ завършиха успешноТестовете на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ завършиха успешноХънт: Провалът на преговорите за сделка по Brexit ще доведе до предсрочни избориХънт: Провалът на преговорите за сделка по Brexit ще доведе до предсрочни избориAmazon ще открие 2800 нови работни места в ГерманияAmazon ще открие 2800 нови работни места в ГерманияИталия ще представи нов европейски план за борба с миграциятаИталия ще представи нов европейски план за борба с миграциятаРискът от рецесия във Великобритания е на най-високото си ниво от 2007 г. насамРискът от рецесия във Великобритания е на най-високото си ниво от 2007 г. насам3Huawei отвръща на удара със закриването на работни места в САЩHuawei отвръща на удара със закриването на работни места в САЩ580% от пазара на акции в САЩ е на автопилот?80% от пазара на акции в САЩ е на автопилот?3 Още по тематаЕвропа открива политическата воля, необходима за нейното единствоЕвропа открива политическата воля, необходима за нейното единство1Кои американски акции печелят от опасенията за глобалната икономика?Кои американски акции печелят от опасенията за глобалната икономика?Съветът на ЕС: България трябва да подобри събирането на данъцитеСъветът на ЕС: България трябва да подобри събирането на данъците6По-важното от миналата седмицаПо-важното от миналата седмицаграфикаГ-20 предупреди за забавяне на световната икономика, но не осъди протекционизмаГ-20 предупреди за забавяне на световната икономика, но не осъди протекционизмаКой е виновен за намаляващия дял на трудовите доходи в БВП?Кой е виновен за намаляващия дял на трудовите доходи в БВП?Лагард: Търговските рискове се превръщат в реалностЛагард: Търговските рискове се превръщат в реалност1Какво означава спадането на доходност на държавните облигацииКакво означава спадането на доходност на държавните облигации1Растежът на световната икономика ще се забави до 2,6% през тази годинаРастежът на световната икономика ще се забави до 2,6% през тази година Спонсорирано съдържаниеКоментари (0) Напиши коментарНужен е javascript, за да пускате коментари и за да ги оценявате!ИмеКоментар
Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашия коментар!
 Изпрати

Източник: investor.bg