Дни след началото на мащабната кампания срещу законопроекта за ограничаване

Дни след началото на мащабната кампания срещу законопроекта за ограничаване ...

Институт с апокалиптична прогноза за това какво ще стане, ако ограничат лотариите.Дни след началото на мащабната кампания срещу законопроекта за ограничаване на рекламата и продажбата на билети за лотарийни игри, в битката срещу текстовете на вицепремиера Валери Симеонов се включи и правният екип на Института за модерна политика.
Той е изготвил доклад по темата, който е публикуван на сайта на ИМП под заглавие „Рестрикциите на лотарията ощетяват бюджета, бизнеса и хората”. Текстът, който е изпратен до Народното събрание и премиера, е силно критичен към законопроекта на Симеонов.
Оценката на ИМП е че евентуалното ограничаване или пълната забрана за реклама на лотариите в съчетание с ограничаване на разпространението на лотарийни билети потенциално „ще доведе до значително ощетяване на бюджета с десетки милиони лева постъпления”, ще удари по „десетки хиляди дребни търговци, които притежават и управляват малки търговски обекти (магазини, будки и пр.), както и на големите търговски вериги”, а това ще доведе до „неблагоприятен ефект върху местните общности”.
"Лотариите са обект на строга държавна регулация и осъществяват дейността си под стриктен държавен контрол и при най-високи стандарти на прозрачност и отчетност, а финансовите им потоци са онлайн интегрирани със системата на НАП”, подчертават от Института. И допълват, че две трети от приходите от лотарийните билети отиват за изплащане на печалби на участници (при законов минимум от 50%), а крайната печалба за организатора е значително под 10 на сто.Това в голяма степен преповтаря позициите на самите лотарийни оператори. Освен тях в защита на „индустрията” се вдигнаха работодатели, спортни клубове и браншови организации.
Според авторите на доклада в 21 държави от ЕС данъците върху лотариите са по-ниски, отколкото у нас и никъде няма строги режими за рекламата и разпространението на игрите на късмета.
Правният екип на ИМП отхвърля твърденията, че масовата реклама на този тип игри води до хазартна епидемия сред населението или че това е своеобразен „данък бедност”: „ Доколкото редица проучвания в Европа и САЩ констатират превес на участници в лотариите от средите на хората с ниски доходи, това се дължи преди всичко на обстоятелството, че лотарийният билет е едно от най-евтините и достъпни забавления, по-евтино включително от билет за кино”.
В доклада няма данни колко са у нас хората с хазартна зависимост или такива за доходите на хората, които купуват лотарийни билети. За сметка на това има историческа справка за това как Великата китайска стена, Британския музей и университети от „бръшлянената лига“ са били създадени с помощта на постъпления от лотарията.
 

Източник: blitz.bg