Индия премахва ограниченията за движението и комуникационните връзки на хората

Индия премахва ограниченията за движението и комуникационните връзки на хората ...

Индия премахва ограниченията в Кашмир до дни.

Индия премахва ограниченията за движението и комуникационните връзки на хората в Кашмир в следващите няколко дни, предаде "Ройтерс", позовавайки се на правителството.

Телефонните и интернет връзките бяха прекъснати и общественото събрание беше забранено в Кашмир този месец.

Затварянето на долината Кашмир, в която живеят близо 7 милиона души, предизвика широка критика и в петък Върховният съд на Индия изслуша молба от редактора на вестника, която иска да възстанови комуникационните връзки, за да могат журналистите да работят.

Анурадха Бхасин, главен редактор на "Кашмир таймс", заяви пред репортери извън съда, че не е в състояние да се свърже с персонала си, тъй като телефонните линии, както мобилни, така и стационарни не работят, а няма и интернет.

От правителството заявиха, че преглеждат ситуацията и планират да вдигнат ограниченията до няколко дни.

Сигурността беше затегната допълнително в Кашмир в четвъртък, когато Индия отбеляза деня на независимостта си.

Индийският канал NDTV, позовавайки се на неназовани източници, заяви, че училищата вероятно ще се отворят в понеделник. Стотици политически лидери и активисти остават под задържане, някои от тях в затвори извън Джаму и Кашмир.

Правителството на премиера Нарендра Моди заяви, че отмяната на специалния статут на Кашмир е необходима, за да се гарантира пълната му интеграция в Индия и да се ускори развитието.

Този ход вдигна напрежението на силно милитаризираната граница между Индия и Пакистан в Кашмир, където Исламабад заяви, че трима от неговите войници са били убити при трансгранична стрелба.

Индия обвини Пакистан в нарушение на примирието.

Източник: dnesplus.bg