Две земетресения удариха Япония, като по-силното от тях засегна японската

Две земетресения удариха Япония, като по-силното от тях засегна японската ...

Земетресение с магнитуд от 5,5 по Рихтер разлюля Фукушима.


Две земетресения удариха Япония, като по-силното от тях засегна японската префектура Фукушима по-рано днес, информира The Japan Times, позовавайки се на сведения на Японската метеорологична агенция (JMA).

Трусът е бил усетен в 7:37 ч. местно време, като епицентърът е бил на приблизително 80 км под морското равнище.

Засега не е отправено предупреждение за цунами, посочват от агенция Синхуа.Още по тематаЕкспертна комисия: Водата от АЕЦ „Фукушима“ да бъде отведена в океана или изпаренаАЕЦ „Фукушима“ продължава да буди тревога в навечерието на Олимпиадата

По-силното земетресение е било с магнитуд от 5,5 по скалата на Рихтер, докато магнитудът на по-слабото – 4,4 по Рихтер.

От Геоложката служба на САЩ посочват, че епицентърът на по-силното земетресение е бил на 50 мили дълбочина, споделят от Daily Mail.

Длъжностни лица от префектура Фукушима са предупредили жителите за положението, предоставяйки им съвети за обществена безопасност.

Енергийният оператор TEPCO, който контролира дейността по запечатване на АЕЦ „Фукушима“, заяви, че очаква допълнителна информация за въздействието на земетресението.

През 2011 г. АЕЦ „Фукушима“ се превърна в център на най-тежката ядрена катастрофа в света след трагедията в „Чернобил“, когато земетресение с магнитуд от 9,1 по скалата на Рихтер предизвика цунами, което наводни централата и предизвика мащабен срив и изтичане на радиация. Инцидентът принуди 160 хил. души в района да напуснат домовете си.

Източник: investor.bg