Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions ...

Защо Русия иска да се избави от долара?.


Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}
В последно време в Русия все по-често се говори за необходимостта да се ограничи използването на американската валута, пише в свой коментар руския сайт Репортер. Този въпрос се обсъжда на правителствено ниво, но в допълнение към представители на правителствените структури, лидерите на водещите банки в страната настояват за дедоларизация на руската финансова система. Например, ръководителят на Външнотърговската банка на Русия Андрей Костин вярва, че е необходимо международните сметки да се обърнат в рубли. Това ще защити руската икономика от външни фактори.

Всъщност е доста лесно да се отървете от доларовите плащания на вътрешния пазар. Сега държавата има всички необходими лостове за това. Така че, тя може просто да забрани извършването на сделки в чуждестранна валута за физически и юридически лица. Няма пречки пред това в държавата, достатъчно е само да се направят промени в законодателството. Освен това самите банкери отбелязват намаление на интереса на обикновените руснаци към доларовите депозити. Единственият въпрос е колко подобна мярка като забрана на доларовите плащания в страната наистина ще бъде от полза за държавата. Особено ако се вземе предвид, че в ежедневния живот доларовите плащания се срещат по-рядко и по-рядко. Сега гражданите активно отварят депозити в рубли, получават заеми в рубли, което също намалява популярността на долара в рамките на страната.

Ако говорим за международните разплащания, там ситуацията изглежда много по-сложна. Да се принудят чуждестранните компании и държавите да се разплащат с Русия в рубли и да резервират рубли за извършване на плащания не е толкова просто. Освен това петролът, чийто износ носи най-голямата част от приходите от външната търговия на Русия, се продава и купува на световния пазар за долари. Макар че не толкова отдавна на борсата в Шанхай, фючърсите на петрола се появиха в китайски юан, те не придобиха сериозна популярност.

Но основният проблем с превръщането на международните плащания в рубли е нестабилността на валутния курс на рублата. В постсъветския период на вътрешната история рублата е спаднала многократно. Съответно е доста опасно за чуждите държави и дружествата да запазят големи активи в рубли, тъй като те могат да се обезценят няколко пъти поради различни обстоятелства.

Между другото, Русия не е единствената страна в постсъветското пространство, която говори за отказа да използва американската валута. Наскоро министърът на националната икономика на Казахстан Тимур Сюлейменов обяви успешния преход към националната валута. Според него както населението, така и бизнесмените използват долара все по-малко. Тоест, в евразийското пространство, а след това в глобален мащаб, де-доларизацията наистина има известни перспективи. С течение на времето позициите на щатската валута може сериозно да отслабнат, макар че е малко вероятно да очакваме този ефект в обозримо бъдеще. Преходът до разплащанията само в рубли ще стане възможен, ако руската икономика стане наистина силна и стабилна.

Източник: cross.bg