Питали ли се някога защо най-добрите ви приятели ви разбират

Питали ли се някога защо най-добрите ви приятели ви разбират ...

Защо близките приятели „четат“ мислите ни?.

Питали ли се някога защо най-добрите ви приятели ви разбират както никой друг? Колко пъти сте имали чувството, че те "четат" мислите ви?

 
Науката може да ви предложи обяснение, пише списание "Нейчър къмюникейшънс". Изследване на специалисти от колежа "Дартмут" в САЩ обяснява вероятните причини за мозъчния синхрон между приятели.
 
За целите на проучването на участниците са показвани клипове, докато мозъчната им активност е изследвана със скенер. Скенерните изображения са показали, че колкото по-близки са двама души, толкова по-сходна е мозъчната им дейност.

приятелкиThinkStock/Getty Images
Специалистите са установили, че при близките приятели се активират еднакви зони в мозъка, отговарящи за мотивацията, вниманието и преценката. По резултатите учените дори са могли да познаят кои от участниците са приятели.-->
 
Проучването повдига два съществени въпроса - дали хората търсят приятели, които мислят като тях, или с течение на времето близостта ги уеднаквява. "Мислим, че се случват и двете неща", казва Адам Клайнбаум от изследователския екип.

Източник: dariknews.bg