Македонският премиер Зоран Заев заяви, че вярва в успеха на

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че вярва в успеха на ...

Заев: Трябва да се гордеем с постигнатия Договор с Гърция.

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че вярва в успеха на Договора между Република Македония и Гърция за разрешаване на спора за името.

"На днешното правителствено заседание приехме доклада за постигнатия Договор за разрешаване на гръцко-македонския спор за името и стратегическото партньорство. Силно вярвам в този Договор, защото с ясното признаване на идентичността на македонската нация окончателно затваряме този въпрос. В същото време даваме бъдеще на страната ни. Това правителство на Република Македония трябва да се гордее с това решение. С него ние написахме нова страница в историята на родината си", написа в собствения си профил Зоран Заев след приключването на правителственото заседание.

Преди 73-то правителствено заседание кабинетът на Заев декласифицира договора с Гърция за името на страната. Договорът се нарича „Крайна спогодба за решаване на разликите, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за спиране на действието на Временната спогодба от 1995 и за установяване на стратегическо партньорство между страните“.

Все още не е уточнен денят на срещата между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, в който ще бъде подписан договорът, но днес ще има точна информация за датата и мястото на срещата, съобщи говорителят на правителството Миле Бошняковски. /БГНЕС

Източник: dnesplus.bg