Снимка БулфотоПървите нови вагони от 40 години насам в Куба

Снимка БулфотоПървите нови вагони от 40 години насам в Куба ...

ЖП революция: В Куба потегли първият нов влак от 40 години.Снимка Булфото

Първите нови вагони от 40 години насам в Куба поеха на път от Хавана за Гуантанамо в източната част на острова, предаде DW, цитиран от Днес.бг

Влаковата композиция ще пропътува 915-те километра между двете точки за цели 15 часа. С разбити прозорци, липсващи врати и изпочупени седалки, влаковете в Куба отчаяно се нуждаят от обновяване. 14-те нови вагона по маршрута включат и четири с климатик, както и вагон-ресторант.

През май Куба получи доставка от 80 сини вагона, произведени в Китай, като част от проекта за модернизация, осъществяван от правителството. Новите вагони са част от общо 250 машини, които трябва да пристигнат от Китай до края на годината, отбелязва БТА.

Следващата стъпка ще бъде ремонтът на 4200 километра линии и десетки запуснати жп гари из целия остров. Куба се надява, че железопътна система ще бъде изцяло обновена и функционираща до 2030 г.

Кубинската железопътна система е пусната в действие за първи път през 30-те години на 19 век. Днес тя не е добре поддържана и няма ново оборудване.

Кубинските влакове са едно от най-евтините средства за пътуване на дълги разстояния, но системата е много неефективна. Пътуването до Хавана от Сантяго обикновено продължава 24 часа. С кола се стига за половината време, но е по-скъпо. Макар новите влакове да намалят времето за пътуване, те няма да могат да се движат с максимална скорост, докато не бъде модернизиран релсовият път.

Куба подписа споразумение на стойност 1 милиард долара с Русия за модернизиране на железопътната мрежа, информира Ройтерс, като се позовава на агенция Интерфакс. Подробностите обаче все още не са обявени.

Билет "отиване и връщане" от Хавана до Гуантанамо струва 200 кубински песо (7 евро).
Според кубинското транспортно министерство влаковете в страната са превозили 6,7 милиона пътници миналата година.

Източник: petel.bg