Има три варианта за гласуването на пакета Макрон, срещу който

Има три варианта за гласуването на пакета Макрон, срещу който ...

Желязков: Има 3 сценария за пакета Мобилност, но само един е безболезнен.

Има три варианта за гласуването на пакета Макрон, срещу който се обявиха превозвачи, и правителството ги подкрепи", заяви транспортният министър Росен Желязков в Страсбург след среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
Първият вариант е да се внесе само приетото предложение - едно от трите. Вторият е да се внесе целият пакет. Третият е да се внесе в новия европарламент. На 31 януари докладът може да се гледа по същество в Брюксел.
Дали това ще стане обаче ще стане ясно на председателски съвет, който ще е или този или следващият четвъртък. В същото време на 21 януари се събират координаторите, които не успяха да постигнат съгласие, обясни Желязков.
Всичко в този пакет е противоречие смята той. За него има само един добър вариант - отлагането.
Ако обаче се внесе целият пакет това ще раздели Европа на страни, които считат, че са на втора скорост, и ще даде много лош сигнал. Желязков е изтъкнал пред Таяни, че това ще засили и националистическите настроения.
Това ще повлияе на превозвачите и на 30 % от избирателите в Европейския съюз, допълни той.
Желязков благодари на Сергей Станишев за организацията на една от срещите му в Страсбург, и за писмото на Корнелия Нинова до Удо Булман, председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, за подкрепа за отлагане на дебатите. Това показва, че вървим в една посока, каза той.
„Ние в никакъв случай не казваме, че Европа няма нужда от общо законодателство по темата. Ние казваме, че това, която е предложено още 2017 г., не е пропорционално и е дискриминативно”, коментира Желязков.

Източник: actualno.com