На вчершното си заседание в Рига, Латвия, Европейската централна банка

На вчершното си заседание в Рига, Латвия, Европейската централна банка ...

ЕЦБ прекратява изкупуването на дългови активи в края на 2018 г..


На вчершното си заседание в Рига, Латвия, Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че програмата за "количествени улеснения" ще приключи до края на тази година, предаде "Ройтерс".

ЕЦБ ще продължава да изкупува еврооблигации за 30 млрд. евро месечно до септември, както беше планирано предварително. От октомври обаче ЕЦБ планира да намали покупките си наполовина (до 15 млрд. евро на месец) до края на декември, след което може да сложи окончателен край на програмата за "количествени улеснения" за общо 2,5 тлрн. евро, но при условие, че постъпващите икономически данни потвърдят средносрочните прогнози на банката за инфлацията в еврозоната (за инфлация от малко под 2% в средносрочен план).

На днешното си заседание ЕЦБ взе решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%. Банката също така се ангажира да запази лихвените ставки на текущите нива поне до лятото на 2019 година.

Източник: econ.bg