Глобалното затопляне се отразява и на производството на коледни елхи.

Глобалното затопляне се отразява и на производството на коледни елхи. ...

Елхите във Франция загиват заради глобалното затопляне.


Глобалното затопляне се отразява и на производството на коледни елхи. Голям процент от дръвчетата в разсадниците във Франция изсъхват и се налага търсенето на по - устойчиви видове.


Оттук тръгват коледните елхи, за да украсят дните ни през един от най-светлите празници в годината. В такива разсадници се отглеждат дръвчетата, които стигат до безброй домове. Но глобалното затопляне се отразява и върху тази дейност, казва собственик на разсадник в планината Вогези в Североизточна Франция.
Жан-Луи Марсенковски, фермер: Заради затоплянето се появи това явление - игличките пожълтяват. Почвата е песъчлива и не задържа много вода.
Много дръвчета изсъхват. Промяната в климата поразява всичко, което се засажда тук - от норвежкия смърч до благородната елха. Фермерът е принуден да пробва със субалпийска ела - северноамерикански вид, който е устойчив на горещини.
Жан-Луи Марсенковски, фермер: Това са 20 процента загуби от обема на насажденията. Ако продължи така, ще става все по-трудно да се отглеждат коледни елхи.
Може би в недалечно бъдеще изкуствените елхи ще бъдат единствената украса на Коледа.

Източник: bnt.bg