лед четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет

  лед четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет ...

Елена Йончева повежда листата на БСП за евроизборите през май.

 
лед четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на БСП избра журналиста и депутат Елена Йончева за водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май. По неофициална информация за Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев - 75. Засега не е известно на кое място в листата ще бъде президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше много номинации от местните структури на БСП. Според партийци лидерът на БСП Корнелия Нинова е обявила пред участниците в закрития пленум, че не е задължително Станишев да е евродепутат, тъй като други председатели на европейската формация не са били.Преди това Станишев е поискал днес да бъде определено първото и второто място в листата и е обявил, че БСП трябва да е единна след това заседание, за да може да спечели изборите, както и че трябва да може да разчита на подкрепата на ПЕС на европейско ниво. Подкрепила го и Йончева, но Нинова и ръководството били против днес да се взема решение за мястото след водача в листата. Лидерът на ПЕС обявил, че Нинова умишлено търси разделение в партията. Едно от условията на БСП за кандидати за евродепутати бе да защитават позиция против Истанбулската конвенция, което според социалистите е опит за отстраняването на Станишев, който защитава ратификацията й на европейско ниво. Окончателната подредба на листата трябва да е готова на 6 април. На челни места се очаква да бъдат Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, проф. Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще участват и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев. Елена Йончева ще бъде водач на листата на БСП с кандидати за евродепутати за изборите през май. Изборът бе направен след четири часа дебати и тайно гласуване, информира dnevnik.bg. По потвърдена информация, своята подкрепа за Йончева са дали 95 от участниците в закрития пленум на Националния съвет на БСП, а за другия кандидат - Сергей Станишев са гласували 75 души. Засега не става ясно на кое място в листата ще бъде позициониран президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС).
Според партийци, лидерът на БСП Корнелия Нинова е посочила, че не е задължително Сергей Станишев да бъде евродепутат, тъй като други председатели на европейската формация също не са били. Днес самият той е поискал да бъдат определени първото и второто място в листата и е заявил, че БСП трябва да е единна след това заседание, за да може да спечели изборите.
За това му искане Станишев е получил подкрепа и от Елена Йончева, но Нинова и ръководството били категорични в решението си точно днес да се определят местата след водача в листата. Тогава лидерът на ПЕС посочил, че Корнелия Нинова умишлено търси разделение в партията. Едно от условията на БСП за кандидати за евродепутати бе да защитават позиция против Истанбулската конвенция. А това, според социалистите, е опит за отстраняването на Станишев, който защитава ратификацията й на европейско ниво.
Окончателната подредба на листата трябва да е готова на 06.04.19 г. В челните позиции се очаква да се наредят Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, професор Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще участват и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев.
 

Източник: actualno.com