До две седмици трябва да излезе експертизата за смъртта на

До две седмици трябва да излезе експертизата за смъртта на ...

Експертизата за починалата родилка излиза след 2 седмици.

До две седмици трябва да излезе експертизата за смъртта на 17-годишната родилка в Панагюрище, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пазарджик. Близките на починалото момиче се съмняват в лекарска грешка от страна на д-р Петър Бътовски, който е следил бременността и ръководил раждането. От болницата казват, че на този етап лекарят ще продължи да работи при тях, съобщава БНТ.

Мария Димитрова постъпва в болницата в Панагюрище за спешно секцио на 27 ноември, което преминава успешно. Два дни след раждането състоянието на момичето се влошава, лекарите не успяват да я спасят. Във видео в социалните мрежи, публикувано от бащата на 17-годишната Мария, д-р Петър Бътовски заявява, че раждането е протекло нормално. Лекарят споделя, че здравето на родилката се е влошило при раздвижването и изразява съмнение за възможна емболия. Близките на Мария обвиняват именно д-р Бътовски за смъртта и и настояват за справедливо наказание.

Три вещи лица работят по изготвянето на комплексна експертиза за смъртта на непълнолетното момиче, съобщиха от Окръжната прокуратура. Проверяват се и документите, свързани с лечението й.

"Към този момент преди да бъдат изготвени назначените експертизи, които казват какви са били причините за настъпилата смърт, няма да се иска отстраняването от длъжност на лекаря, който е ръководел лечението", съобщи Пламен Пантов, прокурор в ОП - Пазарджик. Новороденото момченце е здраво и за момента остава в болницата. Роднините са заявили желание да го приберат след погребението, което ще се състои едва след приключване на назначената медицинска експертиза.

Източник: varna24.bg