Екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро, който наскоро се качи за

Екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро, който наскоро се качи за ...

Екоминистърът: Не може Рилските езера да стават офроуд полигон.


Екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро, който наскоро се качи за пръв път на Рилските езера, заради ремонта с багер там, в неделя снима от лифта джипове, които са навлезли в нарушение на всякакви правила за достъп до националния парк "Рила".

"Не може да продължаваме да допускаме достъпът до езерата да се превръща в офроуд полигон, източник на нерегламентирани печалби и дейности и умишлено съсипване на природата", заяви той пред журналисти.

Проблемът с влизащите в защитената територия джипове е от години и периодично темата се повдига от възмутени природозащитници или от предшественици на Димитров, но така и тази практика не се спира.

Според Димитров кметът на община Сапарева баня трябва да предприеме мерки, за да спре достъпа на джипове до Рилските езера, тъй като "през летните месеци в планината се качват хиляди хора от цял свят и наши съграждани, които искат да се докоснат до природата". Екоминистърът смята, че затварянето на общински път, по който джиповете се качват до Седемте рилски езера, трябва да бъде затворен.

"Кметът на Сапарева баня е казал, че бариерата не трябва да се затваря, защото се нарушавали гражданските права на негови съграждани. От друга страна нито един джип няма разрешително да вози хора. Няма такъв лиценз, няма такова разрешително", каза министърът. Вече повече 10 години всеки ден джипове извършват превоз на пътници срещу заплащане, има стотици жалби, но никой не издава заповед пътят да се ползва само за спешни случаи, пожарна, полиция, паркова охрана и дейности по опазване на горите, отбеляза още той.

Източник: mediapool.bg