Европейската комисия иска от България да задължи и частните болници

Европейската комисия иска от България да задължи и частните болници ...

ЕК иска от България и частните болници да правят обществени поръчки.


Европейската комисия иска от България да задължи и частните болници да правят обществени поръчки, когато ползват обществен ресурс. За започналата от ЕК процедура потвърди пред журналисти в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев след изслушване в парламентарната здравна комисия по въпросите на лекарственото снабдяване. Изслушването, в което участва и управителят на НЗОК Дечо Дечев беше по повод изнесените от него данни в последните дни за нерационално използаване на обществения ресурс, тъй като частни болници купуват и касата им плаща лекарства на максималните възможни цени. Щетата за НЗОК само от едно такова лекарство е в размер на 800 хил. лева за миналата година, обяви при изслушването Дечев.

Противно на лансираната теза от частни болнници, че те не трябва да правят обществени поръчки, защото това противоречи на евродиректива, сега се оказва, че страната ни е обект на начален етап на процедура за нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз заради неправилно тълкуване на понятието публично-правна организация. По информация на Mediapool в рамките на процедурата ЕК вече ни е пратила две писма с въпроси, като последното е от 27 ноември и ни дава срок от 2 месеца да отговорим, който изтича в края на януари.

"В момента ЕК очаква да получи отговори от нас на поставените въпроси. По отношение на здравеопазването има два въпроса. Единият е свързан с обществените поръчки от частните болници. Знаете, че вчера поех ангажимент да се провеждат поръчки и в частните болници и вече съм предал такъв текст на финансовото министерство, което е вносител на законопроекта в МС. И вторият въпрос е свързан с чл. 266 ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който касае т.нар. редки болести, за които няма алтернативно лечение и те да са по линията на ЗОП. Но там ще се боря до последно, защото това са спешни случаи, в които трябва много бързо да се реагира и ако вървим по този закон, можем да изпуснем някой пациент", обясни Ананиев. 

Той заяви, че в писмата си ЕК казва на България, че всички болници – държавни, частни, общински и със смесено участие трябва да прилагат Закона за обществените поръчки, когато работят с обществен ресурс. Затова е дошло конкретно предложение от ЕК и частните болници да правят обществени поръчки.

Това е напълно в разрес с лансираната от частните болници теза, които твърдят, че са освободени от обществени поръчки през 2016 година именно, за да се хармонизира българското законодателство с европейската директива. Тази теза беше лансирана включително и днес по време на изслушването от вносителя на въпросната лобистка поправка Лъчезар Иванов от ГЕРБ, който през 2016 година заедно с депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт я внасят и приемат между първото и второто четене на Закона за обществените поръчки.

Източник: mediapool.bg