Изследователите в реално време наблюдават как това езеро на повърхността

Изследователите в реално време наблюдават как това езеро на повърхността ...

Езеро в Гренландия изчезна за няколко часа.Изследователите в реално време наблюдават как това езеро на повърхността на гъстия лед на Гренландия се е изпразнило през дълбоки пукнатини в продължение на няколко часа, а явлението се очаква да зачести поради климатичните промени, съобщава Блиц.

``
рекламаЛедения слой на Гренландия може да бъде дебел няколко километра, а през лятото е обичайно повърхността да се стопи и да създаде езеро. Тогава езерото може да открие пукнатини в леда, да се разшири под налягане и да създаде голяма дупка, която се спуска към дъното на широката километри ледена покривка.

Но експерти от университета в Кеймбридж наблюдаваха езерото няколко дни след пристигането си и забелязаха, че две трети или близо пет милиона литра са изчезнали от повърхността в рамките на пет часа и са изтекли.Въздушните изображения на дрон показват голяма тъмносиня елипса, която преминава в по-малък светлосин кръг в дълбините.

„Дронът ни помага да направим висококачествени изображения на области, които са опасни за учените“, казва Том Фадил, докторант и пилот на дронове.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``рекламаФорумФорум--> --> Facebook Google Twitter LinkedIn Email Print