Тази нощ на 83-годишна възраст е починал Милчо Левиев, съобщиха

Тази нощ на 83-годишна възраст е починал Милчо Левиев, съобщиха ...

Един от последните ни велики музиканти и композитори почина тази нощ.

Тази нощ на 83-годишна възраст е починал Милчо Левиев, съобщиха негови близки във фейскук. Големият джаз музикант и композитор е починал днес, късно вечерта, пише актьорът и журналист Игор Марковски

Милчо Левиев е композиторът, който най-силно е прославил България в джаз музиката. През 1970 г. емигрира в САЩ, където прекарва голяма част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и пише филмова музика както за български, така и за американски филми. Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.
 

Източник: blitz.bg