Европейският парламент е най-големият политически рекламодател във Фейсбук за България.

Европейският парламент е най-големият политически рекламодател във Фейсбук за България. ...

Европарламентът е най-големият политически рекламодател във "Фейсбук" за България.Европейският парламент е най-големият политически рекламодател във "Фейсбук" за България. Това показва статистиката на социалната мрежа, която бе оповестена публично тази седмица. Компанията събира данни от март насам, като отчита рекламни постове, пуснати през специалната платформа на "Фейсбук".

Според данните за изминалите два месеца в страната са публикувани общо 3114 реклами, струващи 61 664 долара.

Англоезичната страница European Parliament, която плаща за реклами на много езици, е похарчила общо около 29 хил. долара за съдържание на български. Отделно, страницата Европейски парламент в България, която се поддържа от местното представителство на институцията, е добавила около 3300 долара, като това я нарежда на 4-то място по разходи. Преди нея са European Greens с около 7400 долара и платформата за дебати Kialo с около 4200 долара.

Българските партии

Демократична България е страницата на българска партия, вложила най-много пари за реклама във "Фейсбук" преди евроизборите - 2585 долара, сочат данните на "Фейсбук". Още в началото на подготовката за вота формацията обяви, че ще заложи на дигитална предизборна кампания, тъй като голяма част от избирателите й са активни онлайн.

На второ място по дадени пари за реклама във "Фейсбук" е Път на младите с 1125 долара. Страницата е платформа на едноименната коалиция, която се прицели в евродепутатските банки с млади и образовани в чужбина кандидати на възраст под 35 г., и беше подкрепена от НДСВ и "Новото време". (Повече за тях четете тук.)

Следваща в класацията е страницата на сайта "Приоритети", която рекламира кандидатурата на лидера на БЗНС, бивш военен министър във втория кабинет "Борисов" и настоящ независим кандидат за евродепутат Николай Ненчев. Разходите за реклама в размер на 999 долара са отбелязани като поети от БЗНС.

На следваща позиция е страницата на сайта informo.bg, който е спонсорирал с 560 долара интервюта с кандидати за евродепутати от ГЕРБ и собствената си фейсбук страница. В описанието му в социалната мрежа пише, че страницата се управлява от "Информо медия" ЕООД. Справка в Търговския регистър сочи, че управител на дружеството е 24-годишният Тодор Джонев. Преглед на съдържанието на сайта показва значителен брой текстове за ГЕРБ и кандидатите на партията за евродепутати.

Кандидатите

Най-много пари за реклама на конкретен кандидат преди вота, в който ще се гласува с преференции, "Фейсбук" отчита за страницата на втория в листата на "Демократична България" Стефан Тафров (с 1112 долара). 504 долара са похарчени за реклама на страницата на седмия в листата на ВМРО Кристиян Шкварек. В първата двадесетица са още страниците на първия в "Демократична България" Радан Кънев и Лиляна Павлова, която е 7-ма в листата на ГЕРБ, с разходи между 300 и 500 долара. В същите суми се разполагат и кампаниите на ПП ГЕРБ – София и Движение ВОЛЯ. В полза на "Воля" обаче реклами са купували още две страници - ВОЛЯ - Българските Родолюбци и Веселин Марешки, като общите разходи на трите са около 860 долара.

Кой плаща и какво става, ако не се знае

Според новите правила на "Фейсбук" за политическата реклама, които компанията въведе в отговор на критиките, че дава възможност за политически манипулации, рекламодателят е длъжен да отбележи сам преди публикуване, когато рекламата е свързана с политика или национално значима тема. В този случай той е длъжен да уточни и кой е платил. Ако това не е отбелязано, "Фейсбук" спира рекламата от разпространение и отбелязва в архива, че е липсвала информация.

Тоест, ако една страница е пускала реклами и със, и без дисклеймър, това ще бъде отбелязано на две отделни места в крайната класация, като се вижда колко пари са дадени и по двете пера. Общите разходи могат да се видят в индивидуалната страница в базата данни.

Какви са заявените стратегии за кампанията на различните партии - четете тук.

Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (364)

Източник: dnevnik.bg