Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство да

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство да ...

Еврокомисар Йоурова: Румъния да преразгледа мерките, довели до масови протести.


Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова призова румънското правителство да преразгледа приетите неотдавна законодателни мерки, които доведоха до масови протести, предаде ДПА.

Организаторите на протестите казват, че спорните съдебни реформи се провеждат в полза на корумпирани политици. Приет неотдавна закон, например, декриминализира някои корупционни действия на политици.

Той заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система, каза Йоурова в интервю за днешния брой на германския в. "Велт".

Ще бъде от полза правителството в Букурещ да преразгледа плановете, каза тя.

Румънското коалиционно правителство прие закони, ограничаващи правомощията на Националната дирекция за борба с корупцията и уволни директорката й Лаура Кодруца Кьовеши.

Над 6000 протестиращи се събраха вчера на антиправителствена демонстрация на площад "Виктория" в Букурещ за трети пореден ден, съобщи Аджерпрес, цитирана от ТАСС.

Участниците в протеста поискаха оставката на лявоцентристкото правителство и произвеждането на предсрочни избори. Антиправителствени демонстрации имаше и в други големи градове на Румъния.

Източник: novini.bg