profit.bgВсички знаем, че липсата на сън може да доведе до

profit.bgВсички знаем, че липсата на сън може да доведе до ...

Дългият сън има връзка с деменцията, твърдят учени.profit.bg

Всички знаем, че липсата на сън може да доведе до нежелани последствия за нашето здраве.

Но според ново проучване прекалено дългият сън също може да показва признаци на нежелани заболявания.

Въпреки че има безкрайно количество проучвания, които свързват заболявания, като Алцхаймер и деменция, с липсата на достатъчно сън, новото изследване на Miller School of Medicine към University of Miami твърди, че хората, които спят по 9 часа и повече на ден, демонстрират спадове в паметта и вербалните способности, предава metro.co.uk.

И двете състояния се смятат за ранни сигнали за деменция. 

Това не означава, че трябва драматично да намалите времето за сън, тъй като хората, спящи под 6 часа, поставят себе си във висок риск от деменция.

Както можете да очаквате, идеалният сън трябва да бъде с продължителност от около 7-8 часа.

Учените не са сигурни каква точно е връзката между прекомерното спане и деменцията и изглежда, че тя не е толкова проста. Те вярват, че хората с дименция страдат от разрив в мозъка, който ги кара да спят по-дълго.

Твърде многото сън се свързва с наличие на лезии в мозъка, известни като хиперинтензивност на бялото вещество, за които се смята, че са причинени от намален приток на кръв към мозъка.

Наличието на тези лезии повишава риска от спад на когнитивните способности, деменция и инсулт.

Учените са проследили 5 247 души на възраст между 45 и 75 години, оценявайки тяхното внимание, памет, говор, време за реакция и възприятие.

На участниците в проучването е извършен неврокогнитивен тест в началото и в края на изследването, като са помолени да попълнят въпросници относно техните навици за сън през последната седмица, включително в кое време обикновено лягат, по кое време се събуждат и дали имат нужда от сън през деня.

Едва 15% от участниците в изследването спят средно по 9 часа всяка нощ, като тази група се отличава със спад на когниктивните способности в края на наблюдавания период. Паметта намалява с 13%, докато вербалните способности записват спад от 20%.

Д-р Рамос, невролог и експерт по съня в University of Miami, посочва, че безсънието и прекомерното спане изглежда са свързани с намаляване на неврокогнитивното функциониране, което може да предшества появата на болестта на Алцхаймер или деменциа.

„Забелязахме, че продължителните периоди на сън и хроничните симптоми на безсъние водят до намаляване на паметта, функциите по изпълнение и скоростта на обработка на мозъка”, продължава той.

„Тези мерки могат да предшестват развитието на леко когнитивно увреждане и болестта на Алцхаймер. Бихме могли също така да идентифицираме рискови пациенти, които могат да се възползват от ранната намеса за предотвратяване или намаляване на риска от деменция“, добавя д-р Рамос.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:Източник: petel.bg