Не съм по недвижимите имоти, имам един апартамент в Габрово.

Не съм по недвижимите имоти, имам един апартамент в Габрово. ...

Дончев: Не съм по недвижимите имоти, имам един апартамент в Габрово.

Не съм по недвижимите имоти, имам един апартамент в Габрово. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Лице в лице” по bTV. Той добави, че „Апартаментгейт” има потенциал да ерозира доверието на обществото.
„Аз имам един апартамент в Габрово, мобилен съм и не съм много по недвижимите имоти, обичам да съм там, където има нужда от мен. Темата с апартаментите не e само битов скандал, той има много голям политически магнитуд”, каза Дончев.
Той отрече твърденията, че е инспирирал имотния скандал, след който редица политици подадоха оставки. Томислав Дончев добави, че не е в конфликт с вече бившия председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
„Аз не искам на никой службата, при нас вътрешно разделение няма, защото лидерската тема не стои, ясно е кой е лидера. Цветанов даде доста детайлно обяснение, доста сложна като характер сделка. Нямам други въпроси към него. Пък и да имам, ще му се обадя и ще го питам", посочи Дончев.
Вицепремиерът коментира и последната оставка в кабинета – зам.-министърът на икономиката Александър Манолев се оттегли от поста си заради твърдение, че има вила в района на Сандански, изградена с пари от европроект.
„Разговорът не е да си мерим апартаментите – на кой е по-голям или по-евтин. Аз не харесвам подхода, че ние трябва да се изкараме по-малко лоши от другите, аз искам да сме по-добри, различни”, добави вицепремиерът.
Дончев посочи, че сам си е причинил виковете „Оставка” в Габрово по време на протестите. „Никога не ходиш някъде, където могат да те освиркат, а само където ще ти ръкопляскат. Само че, когато има такава ситуация, като някой пита за теб или те призовава – аз съм мъжко момче и трябваше да отида. Страхливо и малодушно е да се крия. Не се получи разговор, надявам се разговор да има, там има нужда от добър диалог с институциите, защото проблемът е комплексен”, подчерта Дончев.
Вицепремиерът заяви, че чувствителността на обществото в Габрово е по-висока, защото там почти няма малцинства. „Хората не са расисти, проблемът не е по-тъмният пигмент на кожата. Това е гняв срещу усещането за по-особени права, притежавани от някои. Там чувствителността е обострена – срещу това някой да живее на гърба на другите. Този гняв е справедлив и хората искат конкретни мерки – да няма нагло и демонстрационно поведение”, каза още Дончев.
По думите на Томислав Дончев проблемът няма да се реши с една законодателна промяна. Той заяви, че социалните плащания трябва да бъдат обвързани с посещението на училища. Събирането на глоби от социално слаби хора също трябва да бъде възможно, като предложи вариант с полагане на общественополезен труд.

Източник: actualno.com