Борсовата търговия в Азиатско-тихоокеанския регион стартира разнопосочно в последния работен

Борсовата търговия в Азиатско-тихоокеанския регион стартира разнопосочно в последния работен ...

Доларът изпраща най-силната си седмица от 2016 г. насам, ето какво се случва с петрола.Борсовата търговия в Азиатско-тихоокеанския регион стартира разнопосочно в последния работен ден от седмицата.

Във фокуса на инвеститорското внимание бяха новите мита, наложени от САЩ върху китайските стоки, а междувременно доларът регистрира нови повишения и е на път да запише най-силния си седмичен ръст от близо две години насам, пише Блиц.

  
 
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че новите митнически тарифи ще са за около 50 милиарда долара. Пекин, от своя страна, заяви, че вече е готов с отговора на подобна мярка. Засега не е ясно откога ще влязат в сила новите търговски бариери, но пазарните участници реагираха на новината още днес. 
 
Борсовите индекси в континентален Китай се понижиха с по около процент в сутрешната търговия, а хонконгският бенчмарк Hang Seng отстъпи с 0.2 на сто от вчерашните си нива. Понижения отчитат и акциите на южнокорейските компании. 
 
Изключения от негативната тенденция тази сутрин са индексите в Япония и Австралия. Японският Nikkei 225 регистрира ръст от 0.4 на сто, до ниво от 22 839.50 пункта, подкрепен от спада на йената.

На днешното си заседание Японската централна банка не изненада пазарните участници и остави без промяна основния лихвен процент, но в същото време понижи очакванията си за инфлацията до края на годината. 
 
В Австралия ASX 200 добави над процент към стойността си. 
 
На валутните пазари щатският долар е на път да регистрира най-добрата си седмица от 2016 г. насам, след като Федералният резерв даде сигнал по-рано през седмицата, че има намерение да повиши основния лихвен процент още два пъти тази година.

Европейската централна банка пък предпочете да запази по-мек тон на вчерашното си заседание. Марио Драги и неговите колеги обявиха, че програмата за изкупуване на облигации най-вероятно ще приключи до края на тази година, но не се ангажираха с конкретен срок, в който ще започнат да повишават лихвите. 
 
Еврото поевтиня с близо 2% след пресконференцията на Драги, с което отчете най-силния си дневен спад от 2016 г. насам, когато Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз. Тази сутрин единната валута се търгува на ниво от 1.1572 спрямо щатския долар и е на път да регистрира най-силния си седмичен спад за последните 19 месеца. 
 
На стоковите пазари петролът се търгува в тесни граници преди срещата на ОПЕК, насрочена за следващата седмица. Инвеститорите очакват новини от лидерите на държавите от петролния картел за евентуалното увеличаване на квотите за добив.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли останаха почти без промяна спрямо вчерашните си нива, като цената се движи малко под 67 долара за барел. Сортът Брент леко поевтиня с 0.1 на сто, до ниво от 75.89 долара за барел. 
 
Златото също отстъпи с 0.3%, до ниво от 1 304.60 долара за тройунция, основно заради поскъпването на щатския долар. 

Източник: petel.bg