От началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес

От началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес ...

Добра новина за безработните.От началото на годината 120 безработни са стартирали собствен бизнес с помощта на новите финансови стимули от Агенция по заетостта. Те са два вида - еднократна помощ от 2 500 лева или изплащане наведнъж на обезщетения за безработица.

По регламент еднократната помощ се дава за вече направени разходи до 2 500 лева. Но може да се отпуснат и допълнителни суми.
,,Има и други съпътстващи услуги, които също могат да бъдат финансирани като например обучение по предмета на дейност на фирмата или стопанската дейност, която ще започнат, заплащане на консултантски услуги за разработване на бизнес проекта или после за сортиране на дейността, наемане на безработно лице, което ние също бихме подпомогнали за няколко месеца с част от работната заплата'', обясни Кремена Калчева, гл. директор на дирекция "Услуги по заетостта", цитирана от БНТ. Тя добави още, че за всеки месец може да се предоставя сума до 200 лева.
От началото на годината общо 23 -ма безработни са се възползвали от този вид помощ. 97 души пък са избрали другата опция - да получат наведнъж ежемесечните си обезщетенията за безработица. Бюрата по труда предлагат и друг вариант за безработните - да се преместят в друго населено място, а Агенцията по заетостта да им помага с разходите в продължение на година.
Засега 59 души са се преместили, като голяма част от тях са избрали бургаския регион. Третият вариант е Агенцията да покрива част от разходите за път, ако работното място е на 25 километра от дома. Условията са да се използва обществен транспорт, който да струва най-много 10 лева на ден в двете посоки.

Източник: blitz.bg