Стипендии на обща стойност 43 хиляди лева ще получат даровитите

...
Стипендии на обща стойност 43 хиляди лева ще получат даровитите
Коментари Харесай

Даровитите деца на Сливен ще получат стипендии за 43000 лева от дарение на Чинтулов ученик

Стипендии на обща стойност 43 хиляди лв. ще получат даровитите деца на Сливен, заяви ръководителят на Общинската комисия за обучение и просвета Соня Келеведжиева. Стипендиите се връчват от 2006 година, с решение на общинския съвет. От тогава досега са изплатени близо 400 хиляди лв. за финансово стимулиране на надарени деца и възпитаници.

Интересна детайлност е фактът, че средствата се набират от подаяние на сливенеца Хаджи Мина Пашов /1838-1881 г./, който е бил възпитаник на Добри Чинтулов. Хаджи Мина е измежду най-големите спомоществователи на родния си град. Той завещава един от парцелите си, в центъра на София, за потребностите на просвещението в Сливен. В началото на демокрацията постройката е била продадена.

Със средствата е издигнат част от модерния кооперативен пазар в центъра на Града под Сините камъни. А с част от постъпленията от наемите се обезпечават стипендии за децата и учениците, които са заели призови места на състезания, надпревари и олимпиади. На идното съвещание на общинския съвет се чака да бъде призната нова разпоредба, която да урежда разпоредбите за установяване на стипендиантите. Запазва се годишната стипендия на името на Хаджи Мина Пашов в размер на 10 минимални работни заплати. Тя се присъжда на класирал се юноша или госпожица в интернационално и международно съревнование, до 6-то място.

Ще бъдат присъдени и 3 годишни стипендии в размер на 6 минимални работни заплати всяка, както и месечни и еднократни стипендии, които се пресмятат на база половин заплата. Новото е, че вместо по 45, месечните и еднократните стипендии ще бъдат понижени до 30 на брой от всеки тип.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР