Между Турция и Гърция възникна ново противопоставяне за точната граница

Между Турция и Гърция възникна ново противопоставяне за точната граница ...

Гърция и Турция се хванаха за гушата за р. Марица.


Между Турция и Гърция възникна ново противопоставяне за точната граница между двете страни по река Марица, съобщава АФП, позовавайки се на свои източници във външното министерство в Атина.

Според гръцките доклади в петък турските войски са окупирали ивица земя, която обикновено е под вода по това време на годината и се намира от гръцката страна на границата.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви още в сряда, че има "спор" с Анкара, като каза, че речното корито се е променило.

Анкара е информирала Гърция, че речното корито „значително се е променило поради естествени и изкуствени причини“ от 1926 г. насам, когато е била установена границата и за намиране на решение е необходима техническа координация, се казва в съобщение на турското външно министерство.

Министерството заяви, че спорът може да бъде разрешен чрез разговори между технически делегации от двете страни - предложение, което Анкара беше предложила на Атина.

"Ние в никакъв случай няма да позволим да бъдем изправени пред какъвто и да е свършен факт по нашите граници", предупредиха от министерството.

През март имаше безредици и сблъсъци между хиляди мигранти и полиция на гръцката граница, след като Турция отвори вратите си за мигрантите да напуснат територията й в посока към Европа.

Източник: standartnews.com