Новият Opel Astra, който ще отбележи световната си премиера на

Новият Opel Astra, който ще отбележи световната си премиера на ...

Господарите на аеродинамиката - новият Opel Astra наследява короната на Calibra.

Новият Opel Astra, който ще отбележи световната си премиера на международното автомобилно изложение IAA във Франкфурт (в периода 12-22 септември), се присъединява към легендарните Opel Calibra и Insignia в качеството им на най-аеродинамичните автомобили, които германският автомобилен производител е произвеждал в своята история. Със своя коефициент на въздушно съпротивление от едва 0.26 както при Astra хечбек, така и при комби версията Sports Tourer, новият компактен модел на Opel се нарежда сред аеродинамично най-ефективните автомобили в своя клас. Стойността на въздушното съпротивление оказва голямо влияние върху разхода на гориво и поради това аеродинамичната ефективност е ключов фактор за намаляване на емисиите на CO2.


Opel Calibra носеше короната на господар на аеродинамиката в продължение на почти 30 години. Но докато формите на елегантното спортно купе показват ясно причините, довели до коефициент на въздушно съпротивление от 0.26, също толкова ниското въздушно съпротивление на новата Astra е постигнато чрез оптимизиране на многобройни, но по-трудно забележими с просто око области и детайли. Актуалният модел, който отбеляза своята световна премиера на изложението IAA във Франкфурт през 2015 година и през следващата година беше избран за европейски Автомобил на годината, се отличава с достатъчно нисък коефициент на аеродинамично съпротивление в размер на 0.29. Но вместо да почиват на тези лаври, в плановете на разработката на новата Astra инженерите в Рюселсхайм са заложили амбициозна нова цел – постигане на водеща в класа аеродинамика както за хечбека, така и за комби-версията Sports Tourer на компактния бестселър.

С помощта на аеродинамичния тунел на университета в Щутгарт, който се използва от германския Научноизследователски институт за автомобилни конструкции и двигатели, развойният екип на Opel е концентрирал усилията си върху допълнителната оптимизация на досегашната отлична аеродинамика на Astra с цел внедряването й в новия модел.Между 40% и 50% от общото аеродинамично съпротивление на даден автомобил се формира в областта на дъното на каросерията и около нея, от колелата и в зоната на калниците. Затова инженерите на Opel са фокусирали голяма част от вниманието си именно върху тези области и освен това са сформирали специална интердисциплинарна работна група за разработката на новата цялостна система от аеродинамични щори в предната част на каросерията.

Активната цялостна система от аеродинамични щори на новата Astra намалява допълнително разхода на гориво, като затваря горната и долната част на предната решетка. Отчитайки в цялост и съобразявайки влиянието и взаимодействията в сложната комбинация от термични, електрически и аеродинамични фактори, системата изготвя интелигентни алгоритми за управление на отварянето и затварянето на горната и долната част на предната решетка – включително и независимо една от друга, позволявайки максимално ефективно движение в различни реални пътни условия. Снижаването на аеродинамичното съпротивление с десет процента например води до намаляване на разхода на гориво с около два процента в условията на NEDC (New European Driving Cycle), или до пет процента при движение с постоянна скорост от 130 км/ч.Цялостаната система от аеродинамични щори в предната част осигурява и значителни предимства от термично естество като забавяне на процеса на охлаждане след загасване на двигателя и ускоряване на постигането на оптимална работна температура на задвижващия агрегат след студен старт, което на свой ред дава възможност за чувствително намаляване на разхода на гориво и повишаване на комфорта на отоплението в купето на атомобила особено през зимните месеци.

Въпреки че наглед това решение изглежда просто и логично, създаването на активната цялостна система от аеродинамични щори е изправило дизайнерите и инженерите на германската марка пред значителни предизвикателства – наложило се отчитането на многобройни противоречиви фактори, сред които фигурират съображения не само по отношение на стилистиката, компановката, защитата на пешеходците, но и формирането на застрахователните премии с оглед на ремонтопригодността на предната част след удар, възможността за съчетаване с различни видове двигатели и трансмисии и съответния им термичен мениджмънт, както и разбира се, изискванията по отношение на охлаждането.

Подобренията по отношение на обтекаемостта на дъното на каросерията на новия модел включват аеродинамичен капак под двигателя и трансмисията, специално оформени панели в предната част на пода, увеличен по размери термичен щит на горивния резервоар, който изпълнява и ролята на аеродинамичен дефлектор, намален с до 10 милиметра клиренс в зависимост от версията на модела, както и аеродинамично оформление на напречните носачи на задния мост.

Звездата на IAA през 1989 година – световната премиера на шампиона по аеродинамика Opel CalibraНовата Astra ще отбележи световната си премиера на изложението IAA във Франкфурт точно тридесет години след дебюта на Calibra на същия автомобилен форум. Спортното купе с две врати от Рюселсхайм, което се качва на конвейера през 1990 година, носи в продължение на десет години титлата на най-аеродинамичния серийно произвеждан автомобил в света със своя коефициент на въздушно съпротивление от едва 0.26. Calibra дължи своята аеродинамична корона на каросерията с издължен и нисък профил, както и на множество аеродинамични детайли и решения, като оптималната по отношение на челното съпротивление височина на предния спойлер и стесняващата се форма на задната част на каросерията например. Специално оформените прагово в зоната между предните и задните колела също спомагат за допълнително намаляване на съпротивлението на въздушния поток, като предотвратявайки изтичането на въздух встрани от каросерията.

Източник: sportal.bg