Бившият германски федерален канцлер Герхард Шрьодер защити позицията на Русия

Бившият германски федерален канцлер Герхард Шрьодер защити позицията на Русия ...

Герхард Шрьодер: Крим е изконно руска територия.


Бившият германски федерален канцлер Герхард Шрьодер защити позицията на Русия да анексира Крим по време на предизборно събитие, организирано от неговата партия - SPD.

“Крим е стара руска територия. В съветски времена нямаше значение къде териториално се намираше Крим. Но не сега“, казва Шрьодер според вестник Bild в сряда вечерта пред предприемачи в Бранденбург. „Разбира се, може да си представим и правното становище, че това не е отделяне, а одобрено от населението, тоест – неагресивно действие“, казва още бившият канцлер.Още по тематаКрай на приятелството: Руският газ ще се окаже проблем за Германия

Шрьодер е известен с добрите си отношения с руския президент Владимир Путин. Освен това бившият политик от SPD е председател на надзорния съвет на оператора на газопровода „Северен поток“ и на руската петролна компания „Роснефт“. Преди пет години Шрьодер си навлече критика заради парти по повод на 70-годишния си рожден ден в Санкт Петербург и топла прегръдка с Путин точно в разгара на украинската криза.

Украинският Черноморски полуостров беше анексиран от съседна Русия през март 2014 г. Преди това украинският президент Виктор Янукович беше свален от власт след месеци на жестоки протести, които взеха повече от 100 жертви. Впоследствие руските войски окупираха парламента в Симферопол (Крим) и други стратегически важни места на полуострова.

В рамките на един доста спорен референдум мнозинството от населението на полуострова гласува в полза на присъединяването към Русия. Анексирането не е признато от почти никоя държава по международното право.

След това САЩ и Европейският съюз (ЕС) наложиха санкции срещу Русия.

 

Източник: investor.bg