Позицията на българското правителство по отношение на Република Македония едновременно

Позицията на българското правителство по отношение на Република Македония едновременно ...

Георг Георгиев: Политиката ни спрямо Македония пази националното ни достойнство.

"Позицията на българското правителство по отношение на Република Македония "едновременно пази националното ни достойнство и е в помощ на страна, с която имаме договор за сътрудничество и добросъседство". Това заяви заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев в отговор на критиките от президента Румен Радев, че правителството не е реагирало "както трябва" на изявленията на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е "македонско".
"Реакцията на премиера Заев беше навременна. Той доуточни това, което е имал предвид. Наистина не отива на държавния глава, предвид и генезиса на партията, която го номинира за поста, на който е в момента, да отправя критики към българското правителство за начина, по който то води политиката спрямо Република Македония", каза още Георгиев за БНР.
След спорното изявление за Илинденското въстание македонският премиер Зоран Заев увери, че общите чествания "нашето минало ще продължат и на основата на това минало ще продължим да градим общото ни бъдеще". 

Източник: actualno.com