България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители

България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители ...

Ген. Атанас Запрянов: Няма да плащаме нищо за дооборудване на Ф-16.


България няма да плаща нищо за дооборудване на новите изтребители Ф-16 блок 70, заяви в неделя заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. По думите му всички системи на самолетите са отворени за добавяне на всякакъв вид оръжия и с подписването на договора пакетът не е затворен.

„Самолетите, които получаваме имат цялата авионика и електронно оборудване, кодове и програми, отключени на борда, позволяващи да се отключат всякакви оръжия в перспектива и да бъдат използвани ракети въздух- въздух, въздух-повърхност, ако искате въздух-кораб. Така че ние няма да плащаме повече за дооборудване на самолетите, ако закупим каквото и да е оръжие, което е намалено или какъвто е да е нов тип оръжие“, каза генералът пред БНР.

Той съобщи, че в понеделник правителството ще трябва да приеме подписаните от министър Красимир Каракачанов четири договора, които, свързани не самос доставката на 8 самолети Ф-16 блок 70, но и доставката на боеприпаси към тези самолети, на ракети въздух-въздух и доставката на цялото оборудване“, посочи заместник-министърът.

Той обясни, че е постигнато намалениена цената, тъй като от анонсираната от Конгресана САЩ цена от 1,67 млрд. долара за пакета и започнали преговори при 1,410 млрд. Долара, крайната цена е1 млрд. 256 милиона долара..

„Много е важно да поясня, че когато става въпрос за преговори и за цени, че правителството на САЩ чрез програмата за Международни военни продажби FMS не е търговец, а е посредник между българското правителство и американските компании, които доставят съответното оборудване. Това, което мога да гарантирам е, че програмата FMS, цените на оборудването, които американското правителство определя и дефинира, са същите цени, по които то купува съответните въоръжения и техника от американските компании“, каза Запрянов.

Източник: mediapool.bg