В студиото на Още от деня ген. Димитър Шивиков коментира

В студиото на Още от деня ген. Димитър Шивиков коментира ...

Ген.Шивиков:В селата и малките градове хората се страхуват да излязат на улицата.


В студиото на "Още от деня" ген. Димитър Шивиков коментира последния случай, при който криминално проявен мъж от ромски произход нападна с брадва курсанти от Националния военен университет по пътя от Сливен към Гурково. По думите на генерала това е недопустимо, тъй като според закона военнослужещите са под специална защита от държавата.

"Как така посягаш на човек - войник?" , запита ген. Шивиков.

Генералът смята, че курсантите не е трябвало да бягат, а да направят нужното, за да може този криминален елемент, който ги е нападнал, да си получи заслуженото.

Нападателят е бил с над 20 криминални регистрации, с влезли в сила присъди. Въпреки това той е на свобода и си позволява да "раздава правосъдие", нападайки хора.

Генерал Шивиков коментира и снощния протест на стотици военни в центъра на село Войводиново, които са били подкрепени от цивилни хора.

Целта на този митинг, според него, е да бъде "спрян таймера на цъкащата бомба" - какъвто е военният термин.

А "цъкащата бомба" е съществуващото противоречие между представители на циганския етнос и тези от други етноси по селата и в малките градове.

Не е тайна, че там повечето хора се страхуват да излязат по улиците. това е самата истина, категоричен беше генералът.

Той е убеден, че този вид престъпност ще се увеличава. Затова е на мнение, че вместо да протестират и да искат оставката на военния министър, те трябва да отидат в своите общности, да се опитат да успокоят настроенията там и да направят усилия да урегулират обстановката, тъй като те знаят кои са престъпили законите.

Източник: bnt.bg