Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA) планира да

Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA) планира да ...

В. Шаламанов: НАТО дава възможност за развитие на бизнеса в региона.


Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA) планира да инвестира 1,4 млрд. евро в бизнес проекти през следващите 18 месеца. Проекти за киберсигурност, разузнаване, сателитни комуникации и др. Политиката на НАТО е търговете на агенцията да бъдат печелени от консорциуми, в които освен големи компании от големи страни има и такива от по-малки. Един от фокусите в следващите години е сигурността в Черно море. Възможността за нашия бизнес е много голяма. Това коментира Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и новоизбран председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Още по тематаЩе засегне ли България кризата между Турция и НАТО

„Считам, че преговорите за F-16 се развиват с темпа, с който се очакваше, така че практически е въпрос на дни България да получи официално предложение, базирано на нашите искания и проведените досега консултации“, посочи Велизар Шаламанов, добавяйки: "Остава да се уточнят параметрите. Това ще бъде началото на истинската трансформация, базирана на превоъръжаването, нови технологии, на стратегическо съюзничество със страните от НАТО. Българската армия не е подменяла основните си въоръжение и техника от времето на Варшавския договор".

Той не мисли, че заради F-16 ще пострадат плановете за покупка на нови бойни кораби и нова бойна машина за пехотата. Стартирането на изпълнението на договора със САЩ, формирането на съвместен екип по реализацията му ще прехвърли опит по управление на сложни проекти, смята още Шаламанов.

Сериозният ангажимент на България да похарчи ударно в рамките на 2-3 г. над 4 млрд. лева най-вероятно ще фокусира вниманието върху управлението на програмата за превъоръжаване, изтъкна още той.

"2% от БВП да отива в посока отбрана. Въпросът е в тази рамка поне 20% да отиват за покупка на ново въоръжение и техника и да има достатъчно средства тя да бъде поддържана и хората да бъдат мотивирани с по-високи възнаграждения", коментира Шаламанов.

Индустриалното сътрудничество със САЩ дава възможност за обновяването на отбранителната индустрия, уточни той.

"Трябва бърза модернизация на всички системи в армията. Бързо превъоръжаване, постигане на оперативна съвместимост, интеграция със силите на НАТО и домакинстване на многонационални формирования в България", изброи още бившият министър на отбраната, като добави:

"ЕС изостава много по отношение на киберсигурността, а България изостава и от ЕС. Трябва ни капацитет за анализ и реакция, за да сме устойчиви. Нивото ни на устойчивост е по-ниско дори от това, което сме имали през 1999 г.".

Източник: investor.bg