Започва много голямо проучване, в което участват 7 държави, за

Започва много голямо проучване, в което участват 7 държави, за ...

Вирусолог: Започва мащабно проучване на видовете лечение на коронавируса.

Започва много голямо проучване, в което участват 7 държави, за лечението и терапията на сериозно болни пациенти от коронавирус. Ще бъдат проучени поне 4 начина на лечение. Очакваме резултатите. Това са два процеса, които текат паралелно." Това заяви пред БНТ проф. Радостина Александрова - доктор по виросология в ИЕМПАМ–БАН, институт по експериментална морфология, патология и антропология.
"Този вирус проявява една доста висока генетична стабилност. Във всички случаи той е по-стабилен от предишните два вируса, което е добре дошло с оглед на създаването на ваксини. Иначе по принцип вирусите, особено тези, които съдържат РНК, се изменят и това е процес, който е факт, но също така е вярно, че вирусите имат механизми, с които успяват да се запазят до голяма степен и консервативни.", каза още експертът.
Днес молекулярната биология е напреднала достатъчно много, та благодарение на това геномът на вируса беше разчетен изключително бързо и сега науката и медицината знаят кой стои срещу тях, посочи вирусологът.
Тя заяви, че за два месеца, откакто е разчетен геномът на вируса, са създадени много модели ваксина, като поне 20 модела проявяват доста обещаващи качества и два от тях вече са влезли в първа фаза на клинични изпитвания - за безопасност, едната е в САЩ, другата в Китай.
"На такава безпрецендентна скоростна реакция от страна на научния свят досега не сме били свидетели. Още повече, че става въпрос за едни авангардни ваксини, така наречените РНК-ваксини, при които не се въвежда цял вирус или части от него, както беше досега, а се въвежда нуклеинова киселина, която да предизвика в организма онзи блъсък, срещу, който трябва да се образуват антитела", допълни вирусологът.
Според проф. Александрова не бива да се избързва, защото създаването на ваксина е един много дълъг процес, който изисква много добри данни за безопасността й, за способността й да предизвика имунен отговор, който да е достатъчно добър, за да може да ни предпази. Тя прогнозира, че по-рано от година, година и половина ние едва ли ще имаме отговор на въпроса дали е успешно. Да стискаме палци, допълни вирусологът.
Коронавирусите са добре познати на специалистите както при животните, така и при човека. При човека има 7 коронавируса, 3 от които възнкинаха през това столетие - от 2002 година насам. Това, което отличава този коронавирус от предишните, е, че е доста добре приспособен да се разпространява, това вече го виждаме, предизвика пандемия с това, че е патогенен.
"Направен е един доста сериозен анализ на всичките тези 7 вируса при човека. Това, което е установено, е че те имат много общи черти, като вирусът, който причинява COVID-19 прилича много на последните два вируса. Това е този, който предизвика епидемията от тежък остър респираторен синдром през 2002-2003 година и с един друг вирус от 2012 година, който предизвиква близкоизточният респираторен синдром. Засега въз основа на генетичния анализ на вируса науката приема, че той има естествен произход.", каза още тя. По думите й учените са открили много високи прилики с коронавируса при прилеп и при пенгулин. "Най-вероятно има прилики и с други бозайници, но още не са установени", допълни професорът.
В момента се изследват и други вируси, които могат да направят този преход от животни на хораи да предизвикат пандемия, каза още тя.
Какво ще се случи с вируса през лятото? Много ми се иска температурите да полияят и ограничат разпространението на вируса. Не смея да прогнозирам категорино, че със затоплянето проблемът ще се реши.
Как можем да се заразим? Най-голям риск е да сме на разстояние под 2 м от човек, който разпространява виуса, и то в продължение на 15 мин. Вирусът се разпространява не само по въздушно капков път но и чрез контакт. Затова и е необходима добрата хигиена и дезинфекция на дома.
Лична хигиена – водата и сапунът са много добро средство, още повече не знам какво може да се намери в аптеките. Ако се използва етилов алкохол не трябва да е над 60-70 %- но само за външна употреба.
Изгражда ли се имунитет? Все още науката няма категоричен отговор. Този въпрос все още чака отговор, това което ни дава надежда, е изследвания на неговият братовчет ТОРС 2002 г: дори 15 години по-късно в пациенти, които са го преживели има антитела. Сега дали тези пациенти при нова среща с вируса ще са защитени, не знаем, но се надяваме да може да се изгражда траен имунитет. В мометна се натрупват данни. COVID-19 е вирус, който се появи буквално преди 3 месеца, особено за имунитета и повторното заболяване са още догатки. Това е процес – образуването на имунологичен отговор – който в момента се проучва доста сериозно.
Това което е факт: Защитата е физическото дистанциране, не емоционално – имаме нужда от надежда... и лична хигиена, завърши вирусологът.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 март

Източник: actualno.com