Компанията ЗАО Пакш-2, възложител на проекта за унгарската АЕЦ Пакш

Компанията ЗАО Пакш-2, възложител на проекта за унгарската АЕЦ Пакш ...

Вече са подадени документи за строеж на АЕЦ Пакш 2.

Компанията ЗАО "Пакш-2”, възложител на проекта за унгарската АЕЦ "Пакш 2", подаде заявление за строителен лиценз за два нови енергоблока с реактори ВВЕР-1200 от поколение 3+ в Унгарското атомно ведомство (ОАН), съобщава на официалния си сайт "Росатом", която е основен изпълнител на проекта.
"Подаването на лицензионната документация от 283 000 страници е най-важният етап по пътя към изграждането на АЕЦ "Пакш 2" и потвърждава, че новите енергоблокове са в пълно съответствие с унгарските и европейските норми в областта на мирното използване на атома", каза министър Янош Шули, който отговаря за проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на двата нови енергоблока атомната централа.
Унгарската ядрена агенция ще разглежда заявлението в рамките на 12 месеца, с възможност за удължаване на този срок с още 3 месеца. За прегледа на лицензионната документация регулаторът ще ангажира експерти от МААЕ.
Съгласно решение на Европейската комисия, 3 месеца след подаването на заявление за строителен лиценз, унгарският възложител ЗАО "Пакш 2" може да се обърне към регулатора за разрешение за изкопни работи на площадката.
Проектът се реализира въз основа на руско-унгарско междуправителствено споразумение от 14 януари, 2014 година. Главен изпълнител е инженерната компания на "Росатом" – групата АСЕ. Оборудването за турбинния остров се доставя от General Electric, а автоматизираната система за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) - от консорциум между компаниите Framatome и Siemens.
Още: "Австрия подаде иск срещу Унгария заради АЕЦ "Пакш 2"
"Унгарската "Белене" - пример за слабостта на Европейския съюз"

Източник: actualno.com