Туристическо дружество (ТД) „Трапезица-1902“ отбеляза годишнината от учредяването си, което се

Туристическо дружество (ТД) „Трапезица-1902“ отбеляза годишнината от учредяването си, което се ...

Великотърновското ТД „Трапезица-1902“ отбеляза 117 години от основаването си.

Туристическо дружество (ТД) „Трапезица-1902“ отбеляза годишнината от учредяването си, което се е състояло на днешната дата 17 март преди 117 години, в навечерието на празника на Велико Търново. Дружеството развива активна обществена дейност, с която обединява своите членове и съмишленици около идеята за опознаването и опазването на природата, развитието на туризма, туристическите спортове и художествената самодейност.
„Пожелавам на туристите и планинарите високи върхове и дълги туристически маршрути, което те най-много обичат и желаят. Здраве за всички и добра организация за новия туристически сезон. През изминалата година нашите клубове постигнаха много успехи. Клубът по ориентиране може да се похвали с домакинството на Европейското първенство, а алпийският клуб - с двете експедиции до Алтай и Тяншан. Представители на клуба по пешеходен туризъм успяха да изкачат четири много значими четирихилядни върха в Алпите. Получихме много голямо дарение, което реализирахме като проект „Вързаната градина“, и тя вече работи с инструктори от алпийския клуб. Утре откриваме сезона на градината за тази година“, каза екретарят на ТД „Трапезица-1902“ - Георги Димитров.

„Имаме много добри отношения със смесения туристически хор „Еделвайс“ от Велико Търново и осъществяваме ежегодни връзки и обмяна на опит. Подготвили сме специален поздрав за рождениците с песента „Старата любов“ по стихове на Робърт Бърнс и превод на Владимир Синтила, водени от любовта към туризма, любовта към природата, любовта към хората и любовта към песента“, посочи Веселка Дундакова – диригент на Плевенския хор „Кайлъшко ехо“.

„Празникът за нас е голям. Подготвили сме детски песни, солово изпълнение и изпълнение на акордеон, но акцентът е песента „Де е България“, сподели Величка Кутева - художествен ръководител на детската вокална група „Патиланци“.

По повод празника на туристическото дружество поздравителни адреси изпратиха техни колеги от други градове.

Председателят на управителния съвет Паскал Паскалев поднесе приветствие към присъстващите, като отбеляза, че туристическото дружество „Трапезица-1902“ е получило голямата награда на Българския туристически съюз за „Най-добро туристическо дружество за 2018 година“. „Допринасяме за здравето в партньорство с участниците в кампанията „Движи се и победи“, за залесявания, за спасителни акции на планинските служби и други. Дружеството си сътрудничи успешно с Великотърновския университет, факултета по Изобразителни изкуства, с които разнообразяваме крайградската зона за отдих и организираме изложби на открито.
Концертът започна с изпълнение на едни от най-малките изпълнители.

Последваха изпълненията на женския хор „Света гора“ при клуба на ветераните – туристи и читалище „Никола Михайловски“.

Дамски хор „Божур“ към туристическо дружество „Камъка“, град Горна Орховица.

Туристически хор „Кайлъшко ехо“ към туристическо дружество „Кайлъшка долина“, град Плевен.
Туристически хор „Средногорски звуци“ към туристическо дружество „Сърнена гора“, град Стара Загора.

Туристически хор „Еделвайс“ към туристическото дружество „Трапезица-1902“, град Велико Търново.

ТД „Трапезица-1902“ има 608 членове, обединени в 15 клуба, от които седем са ученическите клубове и традиционните клубове по туризъм, алпинизъм, ориентиране, воден туризъм, колотуризъм, туристическите хорове, клубът на туристите – ветерани.
От 22 до 24 март 2019 г. предстои състезание по спортно ориентиране „С карта из Търновград“ за купата „Трите хълма“.

Източник: actualno.com