Тази нощ на 83-годишна възраст издъхнал великият Милчо Левиев. Големият

Тази нощ на 83-годишна възраст издъхнал великият Милчо Левиев. Големият ...

Великият Милчо Левиев почина на 83.


Тази нощ на 83-годишна възраст издъхнал великият Милчо Левиев. Големият джаз музикант и композитор е починал в къните часове на 12 октомври, съобщава актьорът и журналист Игор Марковски. На профила си той пише: Милчо Левиев, Сбогом! Един от съзвездието "Изключителни музиканти" Завинаги в звездния оркестър! (19.12.1937. - 12.10.2019.)

Милчо Левиев е композиторът, който най-много е прославил България в джаз музиката. През 1970 г. емигрира в САЩ, където прекарва голяма част от живота си. Там е работил с едни от най-големите имена на джаза като Дон Елис, Били Кобъм и Глен Ферис. Изнася концерти по целия свят и пише филмова музика както за български, така и за американски филми.

Преподавал е в Южнокалифорнийския университет в Лос Анджелис. Удостоен е с орден "Стара планина" и "Св. св. Кирил и Методий" за големите си заслуги в областта на музиката.

Роден е на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов.

Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония.

Източник: novinite.bg