Президентът на германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман е бил

Президентът на германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман е бил ...

Вайдман е подкрепил решението на ЕЦБ за намаляване на лихвата.


Президентът на германската централна банка (Бундесбанк) Йенс Вайдман е бил съгласен с решението за по-нататъшно намаляване на отрицателните лихви, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt, позовавайки се на финансови среди. За разлика от това обаче той е отхвърли обявеното на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък възобновяване на покупките на облигации.

За разлика от гуверньора на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало, който категорично се е изказал за отпускането на облекчения на банките, Вайдман се е въздържал по този въпрос. Това поведение съответства приблизително на предишните публични изявления на Вайдман.

Но Вайдман е загрижен за други теми, както стана ясно в миналото. Той се опасява, че по-нататъшните покупки на облигации ще смекчат границите между фискалната и паричната политика и по този начин ще застрашат независимостта на централната банка. Ето защо той е по-готов да подкрепи отрицателните лихви, отколкото покупките на облигации.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }a:link { color: rgb(0, 0, 128); text-decoration: underline; }strong { font-weight: bold; }

В Германия ниските лихви са особено непопулярни сред спестителите и банките. Ето защо намаляването на лихвите по банковите депозити в ЕЦБ от минус 0,4 до минус 0,5 процента, което беше решено в четвъртък, е подложено на остра критика.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }a:link { color: rgb(0, 0, 128); text-decoration: underline; }strong { font-weight: bold; Дори се стигна до там, че германският таблоид Bild обвини гуверньора на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че „пресушава“ банковите сметки на спестяващите хора в Германия, ден след като ЕЦБ изпрати лихвите дълбоко на отрицателна територия.

 

Източник: investor.bg