Парламентът преминава в нов режим на работа заради разпространението на

Парламентът преминава в нов режим на работа заради разпространението на ...

В остър спор Деси Атанасова обясни на депутат от БСП защо не е време сега за национализация на болниците.


Парламентът преминава в нов режим на работа заради разпространението на COVID-19. Депутатите ще се събират извънредно само за да приемат законопроекти, свързани с извънредното положение, а парламентарният контрол ще бъде само писмен.

Предложението беше подкрепено от всички парламентарни групи освен от БСП. Десислава Атанасова, депутат от ПГ на ГЕРБ и Иван Иванов, депутат от ПГ на "БСП за България", коментираха в "Сутрешния блок" на БНТ.

"Парламентът продължава да работи въпреки вчерашното решение. Във всеки един случай на основание от Конституцията парламентът може да взема решение кога ще заседава. И в случай на извънредност, какъвто ако се налага - знаете, че във връзка с ветото на президента по закона за извънредните мерки в рамките на 24 часа бяха свикани и комисиите на парламента, както и заседание на парламента се проведе и ветото беше подкрепено.

Не сме лишили народното представителство от трибуна, мнение и парламентарен контрол, каквито опасения имаха хората и колегите от БСП.

Решението, което вчера взехме, за жалост без гласовете на БСП, касае сериозната епидемична обстановка в страната. Ние сме в извънредно положение. Важат всички мерки, дори вчера бяха удължени със заповед на министъра на здравеопазването.

Сами разбирате, че в зала, в която се заседава понякога повече от 10 ч., дори предпоследното ни заседание беше повече от 13 ч... Никой от нас няма представа дали е болен или вирусоносител.

Твърде опасно е, повече от 200 човека сме, някой от нас да се разболее наистина и тогава парламентът ще спре да функционира наистина, защото ние ще сме в 14-дневна карантина", каза Атанасова.

"Каквито и оправдания да се дават за това, че парламентът неочаквано за нас и очевидно очаквано за управляващите спря работа, няма да минат. За съжаление, след 29 години демокрация нашият парламент хлопна врати и то с нелепо обяснение. Видите ли в момента се е превърнало в източник на зараза.

Съгласете се, че този парламент гласува извънредното положение и той трябва да го контролира. За първи път народните представители са лишени от възможността да контролират министрите, да упражняват тези права и задължения, които са им заложени по конституция и за съжаление тази институция окончателно стигна дъното, защото най-висшият орган от държавата вместо да дава пример на българските граждани – тези, които са ни изпратили там, те казват:

“Вижте сега, няма как да станат нещата, ще се прибираме вкъщи и ако се наложи ще се върнем някой слънчев ден”. Вместо да работим – има куп проблеми, които трябва да се решат.

Първо с болниците: защо не решаваме въпроса всички болници да престанат да бъдат търговски дружества? Защо не блокираме държавния резерв да се изкарат от там предпазни средства? Защо не обсъждаме разходите, които ще направи държавата?
Затваряме институцията и всичко това ще се извършва на тъмно", заяви от своя страна Иванов

Десислава Атанасова му отвърна, че не може да се иска да се национализират болниците в период на извънредно положение. Тя каза, че от Държавния резерв са оборудвани залите "Арена Армеец" в София и "Колодрума" в Пловдив.

"Другата седмица комисията по енергетика ще заседава, защото трябва да се направят спешно промени в закона за енергетиката във връзка с намаляването на цената на парното", добави Атанасова.

Видео вижте ТУК

Източник: blitz.bg