БНРУправляващите в Германия консерватори и социалисти постигнаха окончателно споразумение за

БНРУправляващите в Германия консерватори и социалисти постигнаха окончателно споразумение за ...

В Германия се споразумяха за повишаване на пенсиите на работещите с ниски доходи.БНР

Управляващите в Германия консерватори и социалисти постигнаха окончателно споразумение за повишаване на пенсиите на работещите с ниски доходи.

Сделката дойде след 6-часови преговори на коалиционните партньори при канцлера Ангела Меркел. Тя ще струва на държавата милиард и 500 милиона евро - допълнителни разходи, от които ще бъдат облагодетелствани милион и 500 хиляди души, които имат поне 35 години стаж. Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта, че с днешното решение се намалява риска от бедността сред възрастните германци.

В хода на продължителните преговори по-рано високопоставени фигури от ГСДП заплашиха, че ще напуснат коалицията с християндемократите, ако не бъде постигнат компромис. Днес временният им лидер Малу Драйер го нарече нов „темел“ в социалната политика.

Според агенция Ройтерс, доволни вероятно ще останат и Европейската комисия и Международният валутен фонд, които подканяха многократно Берлин да използва бюджетните излишъци за стимулиране на вътрешното потребление.

Германската икономика се сви през второто 3-месечие с 0,1 на сто. Негативни са и очакванията за третото тримесечие - данни за което ще бъдат оповестени идния четвъртък.

В замяна на отстъпките си за пенсиите, консерваторите изтръгнаха от коалиционните си партньори съгласие за намаляване на осигурителната тежест на работодателите от 2022 година. Договорено беше и създаването на 10-милиарден фонд за инвестиране в т.нар. технологии на бъдещето, улесняващи дигитализацията и укрепващи опазването на околната среда.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИзточник: petel.bg