С приемането на Бенин, Джибути и Руанда в Азиатската банка

С приемането на Бенин, Джибути и Руанда в Азиатската банка ...

В Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции членуват 100 държави.С приемането на Бенин, Джибути и Руанда в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ) страните-членки вече са 100. Разширяването на банката на фона на дестабилизацията на световната икономика показва, че международната общност одобрява усилията ѝ за изграждането на инфраструктурата, приноса ѝ за глобалното икономическо управление и концепцията ѝ за инклузивно развитие, както и влиянието и доверието на света към Китай, съобщава China Radio International.

През изминалите три години от създаването си АБИИ непрекъснато открива възможности за азиатската и световна икономика. От една страна тя задоволява нуждите на развиващите се страни от финансиране, като до този момента е предоставила 8,5 милиарда щатски долара на 18 държави за изграждането на инфраструктурата в сфери като транспорта, енергетиката, телекомуникациите, градоустройството и др. От друга страна чрез АБИИ развитите страни получиха възможности за инвестиране в Азия и Африка. Прогнозите на банката са, че всяка година Азия се нуждае от 1,4 трилиона щатски долара за изграждането на инфраструктурата, а Африка от 68 до 108 трилиона.

С увеличаването на страните-членки от 57 на 100 АБИИ в момента се намира в исторически момент от развитието си. Бившият директор на Световната банка Робърт Зелик каза, че АБИИ е пример за управлението и откритостта, както и за въвеждането на международните стандарти и сътрудничество, а в бъдеще непременно ще допринесе за азиатския и световен растеж и за глобалното икономическо управление.

Източник: banker.bg