24 са случаите на заразени с хепатит А са регистрирани

24 са случаите на заразени с хепатит А са регистрирани ...

Бум на хепатит А в Бобов дол.


24 са случаите на заразени с хепатит А са регистрирани в Бобов дол, съобщават от РЗИ-Кюстендил, пише БГНЕС.Още по тематаВсе повече болни от хепатит А в Сливенско11 ное 2019 18:489 Заболелите са както деца, така и възрастни. Увеличението на заболелите от хепатит А е факт от месец октомври миналата година., като за месец януари на тази година данните все още не са обработени.

"Има увеличение на заболяванията, повечето са в епидемична връзка помежду си. В момента са регистрирани два "взрива" – единият е в училище "Христо Ботев", вторият е в домашно огнище“, уточни д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести".

Според нея един от "взривовете" от миналата година е отминал. Тя бе категорична, че заболяването не се дължи на замърсени водоизточници, нито на горенето на отпадъци, а на мръсните ръце.

"Болните се заразяват заради мръсни ръце, хепатитният вирус се отделя от болния чрез изпражненията, за това сме предписали противоепидемични мерки: миене на ръцете и дезинфекция на тоалетните и контактните повърхности като дръжки на врати и др.", допълни д-р Кръстева.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg