Само два дни преди европейската квалификация в София между България

Само два дни преди европейската квалификация в София между България ...

Британски вестник за българските фенове: Нацистки флагове, свастики и расистки банери.


Само два дни преди европейската квалификация в София между България и Англия авторитетното британско издание The Telegraph публикува очерк, озаглавен "Нацистки флагове, фенове със свастики, про-расистки банери: изследване на клубната футболна култура в България".

С материала медията хвърли светлина върху поведението на родните запалянковци и скандала между двете федерации заради расизма. От английския национален отбор обявиха, че ще напуснат терена, ако чуят обиди на расистка основа към техни играчи. Отговорът на БФС не закъсня и Борислав Михайлов написа писмо до генералния секретар на УЕФА Теодор Теодоридис във връзка с изявленията на островитяните.
Боби Михайлов с ново писмо до УЕФА заради коментарите от английския лагер Двубоят с "Трите лъва" е в понеделник Снимка: Reuters
"Дете със свастика на голите си гърди, а друго прави нацистки поздрав. Знамена, с които се отбелязва рождения ден на Адолф Хитлер и подигравателни анти-расистки кампании. Банани, хвърлени по черни играчи на своя тим", пише The Telegraph.

"Ако англичаните са си мислили след последния мач срещу България, че поведението на българските привърженици няма как да бъде по-лошо от маймунските звуци по адрес на играчите, то изминалите осем години за съжаление доказват обратното"

"Колко сериозен е станал проблемът на ниво национални отбори ще стане ясно в понеделник вечер, когато отборът на Гарет Саутгейт излиза в последната си квалификация за Евро 2020 на частично затворения стадион "Васил Левски", продължава материалът.
Гарет Саутгейт: Напълно разбирам Борислав Михайлов "Надявам се следващите 3 дни да говорим само за футбол", заяви селекционерът на Англия Снимка: Reuters
"Затваряне на един от секторите на стадиона е най-тежката санкция налагана на Българския футболен съюз заради "расистко поведение" от страна на феновете, един от които бе изведен от стадион "Уембли" по време на ответния мач заради обиди към Рахийм Стърлинг"

"Поведението на феновете е още по-лошо, ако говорим за клубния футбол в страната, а за това можем да съдим от няколкото наистина шокиращи инцидента откакто Англия за последен път гостува в България в европейска квалификация през 2011 г."

"Мащабът на проблема е доста сериозен", споделя пред The Telegraph Павел Клименко, служител на Fare за Източна Европа - организация, която има за цел да се бори срещу неравенството във футбола.
Пари, влияние, провокации - тайните процеси в агитката на „Левски” (ВИДЕО) Две от фракциите са във война след свастиката на дербито с ЦСКА
"Един от най-големите виновници за това е "Левски" София, който Клименко описва като "един от най-лошите клубове", що се отнася до "нео-нацистка пропаганда"

"Това обяснява и ужасяващата гледка на финал за Купата на Бълагрия, когато момче се появи с нарисувана свастика на гърдите, а друго правеше нацистки поздрав, за което "Левски" бе глобен от Българския футболен съюз"

Снимка: btvnovinite.bg
Свастика в сектор "А" носи сериозна санкция на "Левски" (ВИДЕО) Най-вероятно "сините" ще бъдат лишени от домакинство и заради хвърлените предмети
"Това също обяснява и разпънатото знаме, с което бе честитен рожденият ден на Хитлер по време на мач на 20 април, 2013 г., който също донесе глоба на "Левски", както и расистките скандирания, маймунските звуци и бананите хвърлени по нападателя на тима Базил Де Карвальо по-рано през въпросния сезон"

Английското издание припомня и действията на феновете на "Левски" през 2014 г., когато те се подиграха с кампанията на УЕФА "Да кажем "НЕ" на расизма", опъвайки знаме с надпис "Кажете "Да" на расизма". Впоследствие "сините" бяха глобени.
От БХК притеснени, че "Левски" омаловажава лозунгите за рождения ден на Хитлер Правозащитниците изпратиха писмо до Председателя на Управителния съвет на клуба Иво Тонев

Източник: btvnovinite.bg