Оставката на Александър Манолев е личен акт, тя е част

Оставката на Александър Манолев е личен акт, тя е част ...

Борис Ячев: В присъдата на Иванчева няма никаква разплата.


Оставката на Александър Манолев е личен акт, тя е част от т.нар. нов морален кодекс. Но моето лично мнение е, че той избърза с подаването ѝ преди да е приключила проверката. Според мен не е редно, не е нормално автоматически да се подава оставка преди да са свършили проверките, защото така правителството върви към една ситуация, в която накрая трудно ще намери хора за влизане в изпълнителната власт. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ председателят на антикорупционната комисия в Народното събрание и депутат от Обединени патриоти Борис Ячев относно подадената по-рано днес оставка на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

,,Когато се формира съставът на КПКОНПИ през март миналата година, очакванията бяха, че трябва да се даде определен период от време, за да заработи комисията и да даде своите резултати. Тя се отчита веднъж годишно пред Народното събрание, а пред нашата парламентарна комисия на два или три месеца я каним на изслушване. Това, което в момента ме притеснява, е, че КПКОНПИ е поставена в ситуация да работи в намален състав заради отсъствието на нейните председател и зам.-председател, които излязоха в отпуск'', обясни Ячев и допълни, че той и антикорупционната комисия имат доверие в КПКОНПИ.

,,Делото "Иванчева" е знаково. Но вижте, още когато се работеше и се приемаше Законът за противодействие на корупцията всички искаха от него да произтичат максимални присъди. Сега, когато налице е подобна присъда, има недоволни. В присъдата на Иванчева не трябва да се търси разплата. Обществото очакваше санкциите по отношение на корупцията да бъдат високи и смятам, че ние отговорихме на тези очаквания'', заключи председателят на антикорупционната комисия в Народното събрание.

Източник: novini.bg