Варненският арменски храм „Св. Саркис” от днес е без свещеник.

Варненският арменски храм „Св. Саркис” от днес е без свещеник. ...

Бесен скандал в арменската църква във Варна.


Варненският арменски храм „Св. Саркис” от днес е без свещеник. Досегашният е принуден да напусне България заради проблеми с документите – отказ за продължаване на работната виза у нас, съобщава "Петел".  

Това обяснение даде пред журналистите епископ Татев Акобян - архиерей на Арменската епархия в Румъния и пълномощен представител на Негово Светейшество Католикос Карекин Втори за арменската епархия в България. Той присъства днес в храма, отслужи първата си литургия и произнесе първото си слово в него, откакто е посочен за най-високопоставен представител на арменската църква в България.

За голяма изненада, изпращането на арменския свещеник обратно в страната му беше съпроводено със засилено полицейско присъствие. Каква е нуждата от полиция пред черквата и кой я е извикал? „Не сме викали полиция, ние не се занимаваме с такива неща”, категоричен беше Татев Акобян.

Епископът обаче не даде конкретен отговор на най-логичния въпрос: Кога арменската църква във Варна ще има свой нов свещеник? „Трябва да се молим Господ да ни покаже нов път”, това отговори той, когато беше попитан за бъдещето на религиозния живот в храма „Св. Саркис”.Архиереят на арменската църква за Румъния и временно за България сам заговори за проблемите в отношенията между централното ръководство на веризповеданието в Армения и епархийския съвет в България. Всичко се свежда до новия устав на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България.Макар и изготвен по указания на Карекин II, Върховен Патриарх и Всеарменски Католикос, които са изпратени до всички арменски църкви по света, у нас той е приет с определени промени. Това се оказва неприемливо за централното ръководство на арменската църква.

Промените у нас са свързани с правото на свещениците да управляват недвижимото имущество на църквата. Според епископ Татев Акобян документът лишава свещениците от нормални за ранга им правомощия. Според епархийското ръководство в България, което се позовава и на предишните  устави, управлението на църковните имоти трябва да остане в настоятелствата. Те са силно резервирани към това свещеници, назначени от Армения да управляват недвижимото имущество на арменската църква, придобито най-вече от дарения от местните общности.

Един от ключовите моменти, който създава напрежение, е хипотетичната ситуация, в която главата на църквата в Армения реши да закрие дадена епархия. Това на практика може да е негово еднолично решение. Според предложения от него проект за устав, управлението на църковните имоти трябва да мине директно в негови ръце. В момента арменската църква в България няма свой архиерей и избор на такъв не е насрочен.  „Това е процес, който вече е в ход”, каза по въпроса Акобян - архиерей на Арменската епархия в Румъния и пълномощен представител на Негово Светейшество Католикос Карекин Втори за арменската епархия в България. Без яснота кога и дали българската арменска епархия ще има своя духовен отец, притесненията на местната общност са основателни.

Най-болезненото в случая е, че в арменската църква в България започва да се получава разделение, което не е свързано по никакъв начин с духовността, а е спор за чисто администранивни правомощия. Опасността това да отчужди представители на общността от традиционната им вяра е реална.

Затова и последният ни въпрос към румънския епископ Татев Акобян, който сега управлява духовните дела на арменската църква и в България, беше повторение на първия: Кога в храма „Св. Саркис” във Варна ще има нов свещеник? Неговият отговор беше както и преди – трябва да се молим. Колко дълго трябва да продължат тези молитви, така и не стана ясно. 

Източник: blitz.bg