Когато говорим за изкючително облекчен режим клас В, новосъздаден само

Когато говорим за изкючително облекчен режим клас В, новосъздаден само ...

Ангелкова: Най-доброто решение бе предложението за съгласието на живущите да отпадне.

Когато говорим за изкючително облекчен режим клас "В", новосъздаден само и единствено за стаи и апартаменти за гости, по-добре това изискване да отпадне, за да може да се извършва наистина регистрацията само с едно заявление-декларация към съответната община, на чиято територия се намира даденото място за настаняване".

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред журналисти след приемане на второ четене на Закона за туризма, след като беше оттегленото предложението собствениците на апартаменти или стаи за гости, които се намират в жилищни сгради, да предоставят на местната община писмено съгласие на поне 50% от съседите, че нямат нищо против обектът да се дава за краткосрочно наемане. Това беше едно от условията за да може обектът да бъде регистриран и да бъде отдаван законно в платформи като Airbnb и Booking.

Между първо и второ четене се наложи да бъде определен и облекчен режим за регистрация на апартаменти за гости и стаи за гости, които бяха изведени по предложение на народни представители в отделна категория клас "В".

"Имаме основна глава свързана със статута на националните курорти, което смятам, че е изключително важно, тъй като те са лицето на българския туризъм. В рамките на 6 месечен срок трябва да изработим наредбата за националните курорти, която да даде основните права и задължения на всички субекти, който ще работят на тази територия." заяви Ангелкова.

Тя изтъкна и друг основен момент, а именно създаването на Национален регистър на туристическите забележителности, който ще дава възможност да се популяризира повече туристическите атракции и забележителности.

Тя заяви, че е намерен консенсус и по темата със ски учителите и ски училищата, вече и професията вече в разписана в детайли и това ще подпомогне регулацията и в тази област. "Прие се определението и за ски учител и за ски училище, за да имаме регулация и в тази област и всички те трябва да бъдат записани в Националния туристически регистър" каза Ангелкова.

Министър Ангелкова изтъкна и че са продължили в посока оптимизиране на работата, свързана с намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса. Допълнително се намаляват и сроковете за разглеждането на документите за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, балнео и СПА центровете.

Тя уточни още, че са увеличени санкциите само когато става въпрос за повторно извършено нарушение, както и по изикванията на действащия административно-процесуален кодекс.

На въпрос защо се стигна до отпадане на зонирането, министър Ангелкова заяви, че след първо четене на закона са се получили предложения в посока, че нормата би създала неясноти, тъй като национални курорти в България, в момента, в който са създавани, не са предвиждали такова зониране, макар и то продуктово. "Лично по мое предложение помолих народните представители да внесат искане за отпадане на текстовете за продуктово зониране" заяви тя.

"Към момента националните курорти, особено Слънчев бряг, дават една много голяма част от приходите в общината, на чиято територия се намират, както по отношение на туристическият данък, който постъпва в общините, така и по отношение на местните данъци и такси.

До момента за съжаление, почти никакви средства се изразходват от общините на територията на съответния национален курорт и сега с това предложение на практика се задължават те да планират разходи в рамките на бюджета, който имат" заяви Ангелкова и добави, че не става въпрос за натоварване по какъвто и да било начин финансово. Тъй като националният курорт, който генерира изключително много приходи за бюджета на дадена община, смятам че заслужава една част от тези средства по преценка на съответния общински съвет и кмета на съответната община, да бъдат реинвестирани обратно в него" каза Ангелкова. /24chasa.bg

Източник: dnesplus.bg