Разрушителят от военноморските сили на Съединените американски щати Карни, който

Разрушителят от военноморските сили на Съединените американски щати Карни, който ...

Американски разрушител влезе в Черно море.

Разрушителят от военноморските сили на Съединените американски щати "Карни", който е снабден със система за противоракетна отбрана Aegis, влезе във водите на Черно море, съобщават от пресслужбата на Шести американски флот.
Корабът влиза в Черно море "с цел да проведе операция по осигуряване на морската сигурност и повишаване на съвместимостта между флотите на съюзниците и партньорите в региона", се казва още в съобщението до медиите, цитирано от БГНЕС.
Капитан на "Карни" е Тайсън Янг. Разрушителят, който влиза в състава на Шести американски флот, е 14-тият кораб от типа Arleigh Burke. Неговата дължина е 154 метра, а водоизместимостта 9 хил. тона. Въведен е в експлоатация през 1996 година и е снабден с противоракетна система Aegis, ракети "Томахоук" и "Харпун", както и системи за ПВО, подводно наблюдение и атака. На борда му могат да бъдат базирани два бойни вертолета "Сикорски MH-60R".
Съгласно Конвенцията за черноморските проливи, подписана в Монтрьо през 1936 година, военните кораби на нечерноморски държави могат да прекарат в Черно море най-много 21 дни.

Източник: actualno.com